Aantal loketten NMBS gesloten door werkonderbreking

PHOTO_NEWS
In stations verspreid over het hele land waren loketten tijdens de ochtendspits gesloten door een werkonderbreking. Dat zei woordvoerster Frieke Neyrinck van de NMBS. Het grootste deel van de reizigers beschikt echter over een abonnement, merkte ze op. Wie toch een vervoerbewijs moet kopen, kan terecht bij de andere verkoopkanalen zoals de automaten, de website en de NMBS-app.

Vanochtend waren heel wat loketten geopend, aldus nog Neyrinck. In het noordoosten van het land waren zo twee derde van de loketten open, maar waren onder meer die in Antwerpen-Centraal en Hasselt gesloten. In het noordwesten waren de loketten in Brugge en Gent dan weer wel open, terwijl die in Aalst gesloten waren. Ook de loketten in de drie grootste stations van Brussel waren gesloten. De situatie kan doorheen de dag nog evolueren.

Met de werkonderbreking protesteren de vakbonden tegen de geplande sluiting van loketten. De stakingsactie is gericht tegen de beslissing van de NMBS om bijkomend 33 loketten te sluiten. De vakbonden vrezen voor jobverlies en stijgende werkdruk als de loketten dicht moeten.

Volgens de socialistische spoorvakbond zijn in de meeste grote stations - zoals in Brussel - loketten dicht. Dat is bijvoorbeeld ook het geval in Oostende, aldus Jean Pierre Goossens, voorzitter van het Vlaamse ACOD Spoor. Ook in de kleinere stations kunnen loketten dicht zijn, afhankelijk van station tot station, bevestigt de vakbondsman.