Aantal leefloners blijft stijgen

Leefloners aan de slag tijdens een opleidingstraject van het OCMW.
Joris Vergauwen Leefloners aan de slag tijdens een opleidingstraject van het OCMW.
Ook in de eerste vijf maanden van 2017 is de stijgende trend van het aantal leefloners in ons land niet gestopt. Dat blijkt uit cijfers van de POD Maatschappelijke Integratie.

Met een maandelijks gemiddelde van 140.448 leefloners in de eerste 5 maanden van dit jaar - 8,4 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar - moet de POD het recordaantal hulpbehoevenden zelfs opnieuw naar boven bijstellen.

Er zijn twee groepen die verantwoordelijk zijn voor de groei: enerzijds de erkende vluchtelingen (3,5 procent), anderzijds steeg het ander aantal rechthebbenden op een leefloon binnen onze bevolking met 4,9 procent.

De cijfers van de leefloners jonger dan 25 jaar blijven problematisch: ze vertegenwoordigen 1 op de 4 leefloners (26,7 procent) terwijl hun aandeel binnen de Belgische bevolking 10,7 procent bedraagt. Ook nu is hun aandeel met 2 procent gestegen. "Deze jongeren worden aan de hand van een geïndividualiseerd project voor maatschappelijke integratie (GPMI) aangemoedigd een diploma te behalen met het oog op hun professionele inschakeling in de maatschappij", zo luidt het.

De leeftijdsgroep 25-64-jarigen, met onder meer laaggeschoolden en alleenstaande ouders met kinderen ten laste, steeg met 2,9 procent.
35 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • FRANCIS vanoverschelde

  3 binnen gehad deze week om iets te huren .nr 1 uit Abidjan 20 jaar nr 2 uit Portugal 30 jaar nr uit Roemenië 19 jaar . Wat een onnozel land is dit .

 • JAN krommentak

  Meer leef loners door nieuwe integratie maar zij vinden sneller de weg naar de arbeidsmarkt ! een waarheid en tegelijk een leugen want de regering en openbare besturen zetten deze mensen in op tijdelijke tewerkstelling met de daarbij horende subsidies dus eigenlijk is dit boerenbedrog

 • Tom Faes

  Demir .....Demir...... Demir..... werk aan de winkel .... Hoe nu niet ? Wat geen tijd ? Later ? ( voor de nva mogen de problemen blijven duren tot aan de verkiezingen)

 • Jan Verstrepen

  De regering doe wonderbaar werk nog nooit zoveel armoede hier in Vlaanderen maar alles gaat goed, de rijken zijn nog rijker geworden dus geen enkel probleem.

 • cor vermonden

  Eind van het jaar zullen dit er een eind boven de 200.000 jonge instromers worden, en de 1,5 miljoen ambtenaren,overheidsmedewerkers en politiekers zullen dit moeten gaan bekopen door inleveringen vanaf 2018.