Aantal kredietaanvragen voor fietsen verdubbeld: Belgen lenen gemiddeld 3.300 euro

De gemiddelde looptijd van een fietslening bedraagt 27,5 maanden.
Joris Vergauwen De gemiddelde looptijd van een fietslening bedraagt 27,5 maanden.
De Belgische banken hebben in de voorbije maanden het aantal kredietaanvragen voor nieuwe fietsen, e-bikes en speedpedelecs nagenoeg zien verdubbelen. Dat bericht De Tijd.

Vorig jaar ging het aantal aanvragen voor een fietslening al maal vier, en ook dit jaar kloppen klanten massaal aan voor een krediet, leert navraag bij de Belgische grootbanken.
Belfius meldt dat het aantal aanvragen in de eerste jaarhelft met 80 procent is gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Argenta signaleert een toename van 99 procent over de eerste acht maanden van 2019 en BNP Paribas Fortis stelt een verdubbeling van het aantal aanvragen vast.
Bij KBC is het aantal fietsleningen dit jaar al met 65 procent gestegen, ING België heeft het over een toename van 136 procent. 
Al moet daarbij worden opgemerkt dat het gaat om leningen voor alle voertuigen op twee wielen, dus ook motorfietsen of scooters. Aparte cijfers voor elektrische fietsen en speedpedelecs worden niet gegeven.

Op basis van de cijfers van de grootste vijf banken van het land blijkt dat Belgen gemiddeld 3.300 euro lenen voor een nieuwe fiets of speedpedelec. De gemiddelde looptijd van zo'n lening bedraagt 27,5 maanden.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raf peeters

  @eric reynebeau,juist als je nul spaargeld hebt kan je lenen maar ook met zeer lage intresten die in vergelijk met huidige intrest boekje zeer duur zijn kan je dit doen, doch zij overtuigt hoe lomp sommigen zijn die het geld wel hebben en lenen om het v d belastingen af te trekken en uiteindelijk niet beseffen dat duurder uitkomt niks te lenen en contant te betalen,maar ja die dan genieten v d zo gezegde voordeel een lening af te trekken v d belastingen,lening voor zonnepanelen idem

 • eric reynebeau

  Als men vandaag de dag 3000 euro op zijn spaarboek laat staan is die na 3 jaar nog ongeveer 2850 euro waard. Inflatie is groter dan de rente op uw spaarboek. Dus men is beter dat men leent en direct kan rijden dan spaart totdat men het kan kopen met de huidige lage interesten. En al wie hier anders zit te praten is niet meer mee. Men heeft beter veel schulden nu dan spaargeld. En de miljarden die bijgedrukt worden door de ECB doen er zeker geen goed aan Denk maar aan de jaren '30 van vorige eeuw

 • Jan Verstrepen

  Lenen voor een fiets is toch wat uit de bocht!

 • raf peeters

  Lenen voor een fiets?.Is de lening fiscaal aftrekbaar misschien?.Moet wel ,maar wel zeer dom dan te lenen en wil niet weten hoeveel er zijn die het kunnen betalen maar zich laten vangen.Nieuw fenomeen zijn E fietsen terroristen,ken je die,dikke wagen ,100km ver rijden om dan met E fiets een rondje te draaien,ze verpesten niet alleen de lucht,nutteloos wegen bezetten en dan denken ze dat ze iets gezond doen voor hun lichaam met een E fiets om vervolgen 100km terug te rijden,zotte wereld.

 • ANTONIO POL

  Dit is toch een teken van algemene verarmering! Lenen voor een fiets van 3000 euro?