Aantal jongeren dat antidepressiva neemt blijft stijgen

Beeld ter illustratie.
getty Beeld ter illustratie.
Het aantal jongeren dat antidepressiva gebruikt, is opnieuw licht gestegen. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-Kamerlid Nawal Farih heeft opgevraagd bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). "Een alarmerende trend", zegt Farih, die ervoor pleit om jongeren vaker alternatieve behandelingen zonder medicatie aan te reiken.

In 2018 namen in totaal 52.526 jongeren antidepressiva, een stijging met 1,9 procent in vergelijking met 2017, toen het om iets meer dan 51.500 jongeren ging. In 2015 en 2016 ging het telkens om ruim 51.600 jongeren. 

15- tot 18-jarigen

De stijging is vooral merkbaar in de categorie 15- tot 18-jarigen. Daar namen in 2018 ruim 8.670 jongeren antidepressiva, een stijging met meer dan 400 jongeren sinds 2015. In de categorie 11 tot 14 jaar ging het in 2018 om ruim 1.900 jongeren, terwijl het er drie jaar eerder 1.770 waren, een toename met bijna 200 jongeren. Bij de 19- tot 22-jarigen gaat het om een stijging van 16.366 in 2015 naar 17.107 in 2018. Voor 23- tot 26-jarigen tot slot is het antidepressivagebruik licht gedaald, van ruim 25.200 in 2015 tot 24.800 drie jaar later. 

Op het totale aantal jongeren in die leeftijdscategorieën gaat het telkens om een percentage tussen de 0,38 en 4,57 procent dat antidepressiva gebruikt.

Jongeren moeten genieten van hun jeugd en horen geen medicatie te nemen tegen de donkere gedachten of stress

Alarmerend

CD&V-Kamerlid Nawal Farih spreekt van een "alarmerende trend". "Het bevestigt dat mentale gezondheidszorg één van de grote prioriteiten van de toekomst wordt", zegt ze. Farih vraagt om artsen nog meer te sensibiliseren om minder snel antidepressiva voor te schrijven en alternatieven zonder medicatie aan te reiken. 

"CD&V ijvert voor een warme, geborgen samenleving. Maar ondanks het feit dat jongeren digitaal meer dan ooit verbonden zijn met elkaar, blijven eenzaamheid, depressie en suïcidaliteit prangende uitdagingen in onze sterk geïndividualiseerde samenleving", zegt ze. "Jongeren moeten genieten van hun jeugd en horen geen medicatie te nemen tegen de donkere gedachten of stress.”

Lees ook: Het ontstoken brein: hoe een verstoord immuunsysteem tot psychische problemen kan leiden (+)

Lees ook: 1 miljoen Belgen lijdt aan angststoornis: “Zoals bij alle aandoeningen geldt: hoe sneller je erbij bent, hoe korter het herstel” (+)
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Chris Devlaeminck

  Ik ben geen aanhanger, maar bij Oosterse filosofieën gaat het over opdoen van zelf- en mensenkennis, levenswijsheid, bewustzijn, onderscheidingsvermogen,...waardoor men als een 'verlicht mens' door het leven kan stappen. In de hippieperiode een tijdje de mode. In deze tijden is aan jezelf werken uit de mode, te lastig waarschijnlijk. Integendeel, er voor uitkomen dat het niet lukt en dat je een psycholoog en pilletjes nodig hebt, wordt op applaus onthaalt. Goed nieuws voor de vele psychologen.

 • danny janssens

  De jongeren worden compleet verwaarloosd door de politici. De klimaat activisten zijn daar een logisch gevolg van.

 • Leopold Vanhoof

  Als je ieder moment van de dag bereikbaar wil zijn voor iedereen zou je dan niet depressief worden.

 • Jules Vermeers

  Wat hebben de jongeren nog te verwachten een plastieken planeet vol rotzooi en voor de zot gehouden worden door één of ander interim kot om van de rest nog te zwijgen.

 • anna vandenberg

  De ouders moeten wat minder me-tijd nemen en terug meer aandacht aan de kinderen besteden. Kinderen zijn geen furbys die enkel aandacht krijgen als het de ouders ouders past. Daarbij wordt meer van de kinderen geëist dan dertig jaar geleden, ze moeten goed in school presteren en op de sportclub en als het niet lukt tonen veel ouders dat ze teleurgesteld zijn. Wijlen Koen Raes ooit schreef, ouders verven zelf hun huis en om hun kinderen op te voeden betalen ze iemand, vroegers was het omkeerd.