Aantal inbeslagnames mishandelde dieren in Wallonië stijgt opmerkelijk

iStock
In 2018 is er in Wallonië een opmerkelijke stijging opgetekend van het aantal dieren dat in beslag is genomen wegens mishandeling. Dat blijkt vandaag uit cijfers van het kabinet van de Waalse minister van Dierenwelzijn Carlo Di Antonio. Terwijl het in 2017 nog om 256 dieren ging, is het aantal vorig jaar gestegen tot 923.

In totaal waren er in 2018 86 inbeslagnames, terwijl het er een jaar eerder nog 56 waren. De stijging is "gelinkt aan de aard van de interventies", verklaart woordvoerder François Dubru. "Zo werden in 2018 114 runderen in beslag genomen, iets wat niet gebeurde in het voorgaande jaar. Ook 284 honden werden in 2018 meegenomen, tegenover 96 het jaar voordien." Wanneer ze in beslag genomen zijn, worden de dieren naar een opvangcentrum gebracht.

Het aantal geopende dossiers bij de dienst dierenwelzijn is dan weer redelijk stabiel gebleven: 3.454 in 2018, tegenover 3.403 in 2017. Het aantal klachten dat binnengekomen is via het online formulier is met 1.452 klachten in 2018 licht gedaald. In 2017 waren het er 1.792.

Van de 3.454 geopende dossiers zijn er 1.590 een processen-verbaal opgesteld. Sommigen daarvan werden na een onderzoek wel geklasseerd.
 De cijfers over het aantal inbeslagnames van mishandelde dieren in Vlaanderen zijn nog niet bekend.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Brent Van Renterghem

    In Vlaanderen weet ik er nog genoeg aan de ketting, zeg maar vooral bij oude mensen en boeren...

  • Christine Laevers

    Guido Vermeyen : toen ik op het Franse platteland ging wonen, verwachtte ik me ook aan die toestanden. Op drie jaar tijd heb ik geen enkele hond aan de ketting gezien, noch in een hok. In mijn gehucht kennen alle honden elkaar. Soms ontsnappen ze van het erf en gaan dan 'goeiendag' zeggen tegen de andere honden. Mijn hond en een hond verderop gaan soms bij elkaar 'spelen'. Heel plezant. Gelukkig maar!

  • guido vermeyen

    In Wallonie zijn ze echt minder diervriendelijk dan Vlaanderen, daar liggen nog veel aan de ketting of in een hondenkooi,bij een boerderij, waar ze nooit uitgelaten worden....