Aantal geregistreerde vuurwapens weer fors gestegen

ANP XTRA
Volgens het Vlaams Vredesinstituut, een onafhankelijke instelling verbonden aan het Vlaams parlement, zijn er in België op dit moment 781.419 geregistreerde vuurwapens. "We zitten weer op het niveau van 2006, toen de Belgische wapenwet gevoelig werd verstrengd en bezitters hun illegale geweren straffeloos konden inleveren", zegt onderzoeker Nils Duquet in Het Belang van Limburg.

In de periode na de verstrengde wapenwet zakte het aantal geregistreerde wapens van 778.585 in 2006 naar 707.869 in 2010. Maar sindsdien noteerden de onderzoekers van het Vredesinstituut weer elk jaar een toename met ongeveer 10 procent, waardoor dat aantal nu weer boven dat van 2006 is gestegen. "Een duidelijke verklaring voor die opvallende stijging is er niet, al vermoeden we dat de toenemende populariteit van het recreatief sportschieten daar wel voor iets tussen zit", aldus Duquet.

De onderzoeker maakt wel een kanttekening bij de cijfers: "Het wapenbezit stijgt, maar je moet de cijfers wel in hun context plaatsen. In de jaren tachtig was nog in 16 procent van de gezinnen in België een vuurwapen aanwezig. Vandaag is dat nog maar 5 procent".

Naast de bijna 800.000 geregistreerde wapens schat Duquet dat er nog ongeveer 100.000 niet-geregistreerde wapens in omloop zijn. Op dit moment loopt een nieuwe amnestieperiode.
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yvan Lissens

  Wie destijds zijn wapen zomaar inleverde was gewoon naïef. Zelf heb ik destijds geweigerd mijn wapen zomaar dadelijk in te leveren en dat was met succes. Op het allerlaatste ogenblik is er bedongen geweest dat men recht had op een vergunning als het wapen al in het bezit was vóór de vergunningsplicht. Mijn wapen is nu legaal met vergunning.

 • cecil atherton

  Het vlaams vredesinstituut? Nog nooit van gehoord, zo is het niet moeilijk dat 1/3 (of is het 2/3) aan de staat werkt. En opnieuw: graag eerlijke verslaggeving. Die wapens waren voor de wet van 2006 niet illegaal. Zo'n beetje als een algemene snelheidsbeperking van 70 en dan iedereen die er ooit 90 reed beschuldigen van te hard rijden.

 • Marc Van der Vloedt

  # "commissarissen ", die wapens lieten "inleveren" kunnen nog niet met vervroegd pensioen en zijn genoodzaakt een groot # terug te registreren bij amicale "handelaars" ,(jacht)liefhebbers, verzamelaars ( oude oorlogswapens / wapens van de "weerstand") om het # (aantal) enigszins te doen kloppen met de geconfisqueerde en "vrijwillig" ingeleverde en de achtergehouden.

 • Marc Spandel

  Wat met een moderne (kruis)boog? Keukenmessen? Schroevendraaiers? Blaaspijpen? Luchtkarabijnen? Een stel flinke vuisten? enz... Wat met de 'handige' burger die zélf zijn wapens fabriceert met een freesmachine, draaibank, 3D- printer enz. en deze eventueel doorverkoopt? Grappig dat een 'veilig' en 'degelijk' gekeurd wapen niet meer mag...

 • kweetnie Roland

  Als je een wappen anschafd moet je noch kunen en durven schieten, want anders word je eigen dom verbeurt verklaart, als je het verkeerd gebruikt hebd.