Aantal fietsende Gentenaars steeg met 22 procent sinds invoering circulatieplan

JAB
Het aantal Gentenaars dat de fiets neemt is met 22 procent gestegen sinds de invoering van het circulatieplan vorig jaar. Dat blijkt uit een grootschalige telling van binnenrijdende fietsen op 39 kruispunten van de ring. Het aantal fietsers stijgt in Gent al jaren. In vergelijking met de eerste telling in 2014 ziet het Gents MilieuFront een toename van meer dan 40 procent. Een "positieve trend", vindt de organisatie, die aan het toekomstige stadsbestuur vraagt om niet te aarzelen met verder infrastructuurwerken voor fietsers.

52 vrijwilligers vatten jaarlijks op de tweede donderdag van mei post op de belangrijkste invalswegen van Gent om fietsers te tellen. Het was de tweede telling sinds de invoering van het circulatieplan, dat in Gent doorgaand autoverkeer uit de stad wil weren. "Ik ben blij dat de telling van het GMF het stijgend fietsgebruik in Gent bevestigt", zegt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen). Het stadsbestuur belooft maatregelen om nog meer pendelaars uit de randgemeenten op de fiets te krijgen.

Gent investeert deze legislatuur 15 miljoen euro in fietsinfrastructuur. En dat laat zich zien in het aantal fietsers dat tijdens de jaarlijkse telling Gent binnenrijdt. Elk jaar merkt het Gents MilieuFront een stijging van om en bij de 10 procent. De laatste telling voor het circulatieplan gebeurde in 2016, toen op twee uur tijd 10.415 fietsen Gent binnenreden. Dit jaar steeg dat aantal tot 12.712 op twee uur. 

Maar het Gents MilieuFront is ervan overtuigd dat er nog "een enorm potentieel kandidaat-fietsers onbenut blijft". Het stadsbestuur wijst op de voltooiing van de belangrijke parkbosbruggen en andere infrastructuurwerken voor fietsers. Eind dit jaar wordt ook het ontwerp gekozen van de bewegwijzering voor het stadsregionaal fietsroutenetwerk. Watteeuw wil dat netwerk van fietsverbindingen naar de Gentse binnenstad vanaf 2019 laten ontplooien. 
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Arthur Houben

  Het plan lukt om de vlaming uit zijn auto te jagen met de gentenaar op kop.Nu nog verplichte boetes wie nog durft in zijn auto te stappen!

 • Raoul Rouma

  Natuurlijk, het was niet van willen maar van moeten.

 • nancy dejonge

  de regering zwijgt in ALLE talen, hoe en waar ze hun ontvangen taxen en accijnzen gaan halen wanneer men mer elektrisch gaat rijden met de auto! Want van ergens moeten de gelden komen die ze vandaag incasseren op diesel, benzine enzomeer ! Men verwacht dat de elektriciteit binnen enkele jaren de pan zullen uitrijzen !

 • guido vermeyen

  Het is ofwel stikken in de uitlaatgassen, ofwel op je gemak wandelen zonder te moeten opzij springen voor een haastige met een auto.

 • Lily liken

  Ga eens na hoeveel fietsers je ziet als het een week regent en als de vrieskou aankomt . Dan zitten ze lekker in hun autootje .