Aantal e-bikes verdrievoudigd op jaar tijd

iStock
Het aantal speed pedelecs of e-bikes, elektrische fietsen die tot 45 kilometer per uur kunnen rijden, is op een jaar tijd bijna verdubbeld. “Momenteel zijn er 9.521 fietsen ingeschreven. Een half jaar geleden waren er dat nog 6.760. Elke zes maanden komen er 3.000 fietsen bij”, zegt Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V), die de cijfers opvroeg.

De e-bike is vooral in Vlaanderen populair: 9.096 fietsen (95,5 procent) zijn ingeschreven in Vlaanderen. In Brussel zijn dat er 144 en in Wallonië 281 fietsen. Antwerpen is de provincie met de meeste e-bikes.

Lange afstanden

Ook voor lange afstanden neemt men de fiets. “Tijdens de spits is het druk op de fietssnelwegen. Dat kan soms voor irritaties tussen trage en snelle fietsers zorgen. Maar alle trappende pendelaars verdienen hun plaats en ondersteuning”, zegt Van den Bergh.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het hoge cijfer in Antwerpen zou te wijten kunnen zijn aan de moeilijke autodoorstroming. Pendelaars zijn duidelijk op zoek naar aantrekkelijke alternatieven voor de auto.

Fietsvergoeding

Werknemers die recht hebben op een fietsvergoeding, kunnen die ook krijgen voor een e-bike. “Ook leerkrachten hebben inmiddels recht op een fietsvergoeding voor e-bikes, maar Vlaamse en federale ambtenaren, politieagenten en militairen nog niet. Het is dringend tijd om hier werk van te maken”, zegt Van den Bergh.

Bovendien is sinds een half jaar ook duidelijk dat e-bikes 120 procent aftrekbaar zijn voor bedrijven. Leasefirma’s spelen daar op in en bieden de e-bikes aan via fietslease.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Ledure

  Doe ze eens een helm dragen gelijk een scooter , Ne scooter die maar 25 doet zijn de mensen verplicht van een helm te dragen en deze niet. Alles die word aangedreven verplichten van een helm te dragen. 25 km of 45 allemaal verplichten.

 • Tony Vandermaelen

  Hoog tijd om daar extra belastingen op te heffen en minstens 3500 wetteksten over te schrijven.

 • Vercammen Koen

  ik hoop dat ze eens iets gaan doen aan die stuurbreedte van een meter(veel te veel) met dan nog eens een reuze spiegel die er dan nog 30cm uitsteekt.

 • Luc Lepoudre

  Hoor niets anders dan de fiets hier en de fiets daar. Lijkt wel een nieuwe religie. Hier in de Vlaamse Rand rijdt bijna niemand met de fiets. U hart komt uit uw lijf als je de hellingen op moet.

 • cor vermonden

  Weyts, hier is nog dringender werk aan de winkel vooraleer er hier nog ernstigere ongevallen mee gebeuren.En natuurlijk niet de makkelijkheidsoplossing inschakelen van extra taksen invoeren.