Aantal dodelijke ongevallen met vluchtmisdrijf in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld

Het aantal dodelijke ongevallen met vluchtmisdrijf is in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld, tot 26 vorig jaar. Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) heeft ook een profiel opgemaakt van de daders. Het gaat bijna altijd om jonge mannen die al eens voor de politierechtbank zijn gekomen. En vaak is er alcohol of drugs in het spel.

Vluchtmisdrijven met een dodelijke afloop worden streng bestraft door de politierechtbanken. Een dader krijgt minimum vier maanden tot zeven jaar cel en moet een flinke boete en mogelijke schadevergoedingen aan de familie betalen.

Wat de straf uiteindelijk wordt, hangt vaak af van het soort vluchtmisdrijf. Volgens politierechter Kathleen Stinckens heb je twee soorten. "Je hebt vluchtmisdrijven waarbij de dader in paniek is en verder rijdt, maar ook meteen weer terugrijdt naar de plaats van het ongeval. Je hebt ook vluchtmisdrijven waarbij iemand al het mogelijke doet om sporen uit te wissen. Dat zijn toch wel gradaties waar bij bestraffing rekening wordt gehouden."