Aantal Brusselse dak- en thuislozen op tien jaar tijd meer dan verdubbeld

Een dakloze in Brussel.
Hollandse Hoogte / Julie Hrudova Een dakloze in Brussel.
Op tien jaar tijd is het aantal thuis- en daklozen in Brussel meer dan verdubbeld. Een groep onderzoekers maakte in de nacht van 5 november vorig jaar een momentopname, en telde 4.187 dak- en thuislozen, tegenover 1.729 in 2008. Het onderzoek wordt vandaag gepubliceerd in Brussels Studies. 

Onderzoekers Benoît Quittelier en Nicolas Horvat van Bruss'Help grijpen deze cijfers aan om, nu een nieuwe winter voor de deur staat, de regering op te roepen om te kiezen voor een meer structurele aanpak, in plaats van "eenvoudigweg onderdak bieden".

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de getelde personen (51,4 procent) dakloos is, en dus op straat of in de noodopvang slaapt. Op tien jaar tijd gaat het om meer dan een verviervoudiging (+327,6 procent). Naast de grote groep daklozen is 22,2 procent thuisloos, en dus gehuisvest via OCMW's of in onthaalhuizen. Het resterende kwart verblijft in ontoereikende huisvesting, zoals kraakpanden en bij religieuze gemeenschappen.

lees verder onder de foto:

Daklozen staan in de rij bij de start van de winteropvang bij Samusocial in Brussel. Archiefbeeld.
Photo News Daklozen staan in de rij bij de start van de winteropvang bij Samusocial in Brussel. Archiefbeeld.

Noodopvang verzadigd

Op basis van het aantal mensen dat op straat slaapt, besluiten de onderzoekers ook dat de noodopvang duidelijk verzadigd is. Meer dan 750 mensen, onder wie 20 minderjarigen, brachten de nacht door in de openbare ruimte. In vergelijking met 2008 zijn dat er drie keer zoveel.
Een andere vaststelling is de forse stijging van het aantal vrouwen dat op straat overnacht: van 50 naar 84, of een toename van 68 procent.

De onderzoekers stelden verder vast dat de Brusselse overheid ervoor kiest de opvangcapaciteit van de door Samusocial beheerde centra en de subsidiëring van het centrum La Porte d'Ulysse te verhogen "ten koste van een meer structurele aanpak waarvan de resultaten wellicht pas op langere termijn zichtbaar worden, zoals de versterking van de maatregelen voor begeleiding en opvolging". 

Positieve ontwikkelingen

Er zijn wel enkele positieve ontwikkelingen. Door het traditionele begeleid wonen en de Housing First-programma's hebben 1.500 mensen een dakloze situatie achter zich kunnen laten of kunnen vermijden. De tellingen gebeurden door professionals en vrijwilligers uit de sector, en worden sinds 2008 elke twee jaar op dezelfde manier uitgevoerd. De onderzoekers geven wel mee dat de opgemerkte stijgingen hoogstwaarschijnlijk nog onderschat worden, omdat de telling van verschillende categorieën nog zeer onvolledig is.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fonz Ooms

  Hoe zou dat komen ?

 • Joseph Vande Reyd

  Blijf maar allemaal beweren dat België een rijk land is

 • Gino Denil

  Een schande voor een land dat nog altijd bij de rijkste van de wereld hoort. En waar de overheid ook nog eens met de helft van het inkomen gaat lopen.

 • guido vermeyen

  Hoe meer opvanghuizen, hoe meer daklozen, dat is een feit. Laat nog meer "onvermogenden, gelukzoekers en mensen die denken dat ze hier alles gratis krijgen van over heel de wereld, kijk maar naar de Nederlandse docu over vluchtelingenkampen, ze staan te trappelen om naar hier te komen....en ja Belgie zou Belgie niet zijn om dan voor opvang te zorgen en wij maar betalen, straks mogen de Belgen zelf ergens asiel gaan vragen.

 • indra bulens

  Erg