Aanslag verijdeld bij Parijs: "België vraagt overlevering van in Frankrijk opgepakte verdachte"

Het koppel dat een aanslag wou plegen in Villepinte, nabij Parijs, werd door de politie onderschept in Sint-Pieters-Woluwe.
VTM Nieuws Het koppel dat een aanslag wou plegen in Villepinte, nabij Parijs, werd door de politie onderschept in Sint-Pieters-Woluwe.
België vraagt dat de persoon die in Frankrijk is opgepakt in het kader van het onderzoek naar de verijdelde bomaanslag door een Belgisch koppel, aan ons land zou worden overgedragen. Dat meldt het Franse persagentschap AFP op basis van een gerechtelijke bron. Bij het federaal parket in Brussel was niet onmiddellijk iemand bereikbaar voor een reactie.

De 54-jarige Merhad A., van Iraanse origine, werd zaterdag opgepakt in Villepinte, ten noorden van Parijs. Daar vond een conferentie plaats van een Iraanse oppositiepartij met 25.000 aanwezigen. Een Belgisch koppel van Iraanse origine, dat diezelfde dag werd gearresteerd in België, zou er een bomaanslag hebben willen plegen.

De in Frankrijk opgepakte man wordt beschouwd als "vermoedelijke medeplichtige". België heeft volgens AFP nu een Europees aanhoudingsmandaat uitgeschreven tegen de vijftiger. Hij blijft in handen van de Franse justitie in afwachting van een beslissing over de gevraagde overlevering.

De man zal morgen achter gesloten deuren verschijnen voor het parket-generaal van het hof van beroep in Parijs, waar het aanhoudingsmandaat betekend zal worden. Een magistraat zal ook moeten beslissen of hij in voorlopige hechtenis wordt geplaatst of onder voorwaarden in vrijheid wordt gesteld.

Iraanse diplomaat

Het Belgisch koppel dat zaterdag in Sint-Pieters-Woluwe werd opgepakt, zijn twee dertigers: Amir S. en zijn vrouw Nasimeh N.. Het duo is in verdenking gesteld van poging tot terroristische moord en het voorbereiden van een terroristisch misdrijf.
In Frankrijk waren nog twee mensen opgepakt, maar zij werden na verhoor vrijgelaten.

In hetzelfde onderzoek werd in Duitsland een Iraniër aangehouden, die een contactpersoon zou zijn geweest van het koppel. De 46-jarige Assadollah A. is een in Wenen gestationeerde Iraanse diplomaat.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean West

  Ze hebben een diplomaat opgepakt. Een diplomaat kan toch niet opgepakt worden zolang hij onschendbaar is?

 • Karel Van Geel

  Ze vragen overlevering van de verdachten in het buitenland zodat de wereldvreemde justie van Geens ze nadien traditiegewijs op vrije voeten kan stellen. Zo niet zullen ze hen moeten vrijlaten wegens fouten tijdens het onderzoek wat ook schering en inslag is bij onze kundige magistraten. En dan is men verbaast dat de Belg nog minder respect heeft voor rechters en magistraten dan voor politici en dat wil al iets zeggen.

 • jos indigne

  Waarom moet die aan België uitgeleverd worden het is voor 95%een Iraniër en slechts voor 5% Belg ?

 • Derek Beuckelaers

  Waarom zou je dat doen? Met een beetje pech voor ons wordt hij in Bxl "veroordeeld " of zijn er procedurefouten. In Frankrijk is er veel meer kans op effectieve bestraffing !

 • Eric Deleu

  Hoeveel van die slapende cellen zijn er nog ? Wordt er onderzoek naar gedaan ?