Aanpak domiciliefraude brengt pak minder op dan voorzien: “Laat gerechtsdeurwaarders een rol spelen”

Foto ter illustratie.
thinkstock Foto ter illustratie.
De strijd tegen domiciliefraude leverde tot nu toe slechts enkele miljoenen euro’s op. Dat is veel minder dan de 100 miljoen die begroot was. Dat blijkt uit de begrotingscijfers die sp.a uitploos, melden Het Nieuwsblad, De Standaard en Het Belang van Limburg.

Het was nog toenmalig staatssecretaris voor Fraudebestrijding Bart Tommelein (Open Vld) die het plan aankondigde. Om sociale fraude tegen te gaan zou voortaan ook de energiefactuur worden ingezet. Op basis van het verbruik van water, gas en elektriciteit kan de sociale inspectie immers nagaan of iemand daadwerkelijk (alleen) op een adres woont. Een vals adres opgeven of zeggen dat je alleenstaande bent, maar in werkelijkheid samenwonen, kan je ten onrechte een (hogere) ziekte- of werkloosheidsuitkering opleveren. 

Alleen schatte de regering-Michel de opbrengst van de maatregel huizenhoog in. Voor 2016, 2017, 2018 en dit jaar moest alleen al de zoektocht naar onterecht uitbetaalde ziekte-uitkeringen 47,6 miljoen euro opleveren. Maar tot nu toe werden nog maar 38 fraudedossiers opgespoord, goed voor amper 136.000 euro. 

“Typisch voorbeeld van slecht bestuur”

“Dit is een typisch voorbeeld van slecht bestuur door het rechtse beleid van de voorbije jaren. Maatregelen uitwerken die meer kosten dan ze opbrengen. En intussen de grote fraudeurs ongemoeid laten”, reageert sp.a-Kamerlid Jan Bertels. Bevoegd staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld) ontkent dat de kosten voor het opzetten van het systeem hoger zijn dan de opbrengsten. Hij wijst erop dat nog 624.000 euro moet worden ingevorderd. Bovendien werkt de maatregel preventief en brengt die andere vormen van fraude aan het licht.

Gerechtsdeurwaarders

Het juridisch maatschappelijk kenniscentrum voor gerechtsdeurwaarders stelt in een reactie voor om gerechtsdeurwaarders een actieve rol te laten spelen in de strijd tegen domiciliefraude. Ze kunnen op een systematische manier vermoedens van fictieve adressen doorspelen aan de bevoegde autoriteiten, zoals het parket en de Kruispuntbank van Ondernemingen. Die kunnen op hun beurt dan de nodige maatregelen nemen.

Volgens het kenniscentrum kennen gerechtsdeurwaarders het probleem van fictieve adressen als geen ander, aangezien ze zo’n 700.000 adressen per jaar bezoeken.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patricia Serverius

  Diegene die het meest frauderen zijn diegene die de achterpoortjes kennen en dat zijn niet de gewone burgers maar vooral zelfstandigen en al diegene die de wet goed kennen ivm belastingen want die weten dan ook hoe ze te omzeilen en dat gaat om serieuze bedragen dan

 • Jeanpierre HUGELIER

  hebben ze wel gezocht. ieder kent wel iemand die het doet.

 • louis van hoeylandt

  heeft helemaal niets met controle over verbruik te maken ...maar wel wie er geregistreerd sta in die woning

 • Bert De Bruin

  De politiekefraude is niet in de begroting opgenomen terwijl dat juist daar het bedrag het hoogste is. Dus als men echt eens een serieuze meevaller wilt hebben dan is dat daar te vinden. Alhoewel, zij moeten nooit fraudegeld terugbetalen laat staan dat ze een boete krijgen.

 • Rosa Cockx

  Moeten blijven controleren weinig opbrengst of niet. Misbruiken moeten aangepakt worden zo is er meer geld voor diegene die het wel nodig hebben.