Aannemers: "Regie-ambtenaren eisten tot 6 procent commissieloon"

Twaalf ambtenaren, 35 aannemers en 24 bedrijven staan terecht voor corruptie bij de Regie der Gebouwen.
BELGA Twaalf ambtenaren, 35 aannemers en 24 bedrijven staan terecht voor corruptie bij de Regie der Gebouwen.
Aannemers die voor de Regie der Gebouwen wilden werken, moesten 3 tot 6 procent commissieloon betalen op de werken die ze uitvoerden. Dat hebben verschillende aannemers verklaard voor de Brusselse correctionele rechtbank. Daar staan twaalf ambtenaren, 35 aannemers en 24 bedrijven terecht omdat ze jarenlang zouden hebben meegedraaid in een corruptiesysteem bij de Regie.

"Het was zeer moeilijk om op de lijst met aannemers terecht te komen die voor de Regie mochten werken", zei aannemer B. "Als je dan toch op die lijst terechtkwam, moest je op de prijs van de werken een commissieloon van 3 tot 6 procent betalen, bij de gunning van de werken of bij de facturatie.

"Betaalden we dat niet, dan werden onze facturen ook niet betaald. Die commissielonen moesten we meestal betalen aan de controleurs van de Regie of aan de leidende ambtenaren. Het is meer dan eens gebeurd dat ik die ambtenaren moest gaan opzoeken terwijl ze tijdens de kantooruren op café zaten."

Machteloos

Aannemer V.D.B. vertelde een gelijkaardig verhaal. "Wie voor de Regie wilde werken, moest betalen", zei de man.

"We stonden daar als aannemers machteloos tegenover. Bovendien werden er bij de onderhandse aanbestedingen prijsafspraken gemaakt en de ambtenaren zorgden er dan voor dat elke aannemer om de beurt werken mocht uitvoeren. Ik had het zeer moeilijk met dat hele systeem, werd er zelfs letterlijk ziek van en heb uiteindelijk mijn bedrijf om die reden verkocht."

Ik werd letterlijk ziek van het hele systeem en heb uiteindelijk mijn bedrijf om die reden verkocht

Aannemer V.D.B.