Aannemer graaft opslagplaats van granaten uit WO I boven

JVK
In Sint-Eloois-Winkel, West-Vlaanderen, zijn vandaag bij voorbereidende werken voor de realisatie van een sociale verkaveling op het Bunderhof minstens honderd granaten gevonden. Het gaat om springtuigen van Duitse makelij die achtergelaten werden tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Omdat de granaten nog in 'transportmodus' verkeren en ze dus niet op scherp staan, vormen ze niet meteen een gevaar voor de omgeving. Er hoefde dan ook niemand te worden geëavuceerd op het deel van de woonwijk dat wel al is gerealiseerd. Toch werd een bescheiden veiligheidsperimeter ingesteld.

De aannemer die de grondwerken voor zijn rekening neemt, nam geen risico toen hij merkte dat er springtuigen mee naar boven gekomen waren. Hij legde de werken stil en belde de politie. DOVO, de Dienst voor Ontmanteling en Vernietiging van Ontploffingstuigen, is ter plaatse om de rest van de projectielen boven te halen en weg te brengen. De brandweer is gevraagd om de put leeg te pompen waarin de projectielen werden aangetroffen.

JVK