Aanhouding Jejoen Bontinck met maand verlengd

BELGA
De raadkamer in Antwerpen heeft de aanhouding van ex-Syriëstrijder Jejoen Bontinck met een maand verlengd, omdat er nog steeds gevaar op recidive is. Volgens zijn advocaat komt de zaak dinsdag opnieuw voor de raadkamer, maar dan voor verwijzing naar de rechtbank.

Jejoen werd op 4 januari opgepakt op de luchthaven van Zaventem, waar hij samen met zijn vriendin een vlucht naar Turkije wilde nemen voor een last minute vakantie. Hij schond daarmee het contactverbod met haar dat de onderzoeksrechter hem in november had opgelegd.

Jejoen was toen een nachtje achter de tralies beland na een melding van partnergeweld. Hij zou zijn vriendin tijdens een ruzie geslagen hebben, maar zij ontkent dat nu. Hij werd voor de onderzoeksrechter geleid en vrijgelaten op voorwaarde dat hij uit de buurt van de vrouw bleef.

Het koppel is echter nog altijd samen. De twee probeerden het contactverbod te laten opheffen, maar tevergeefs. Toen ze die ochtend aan de politiecontrole op de luchthaven kwamen, werd Jejoen tegen gehouden en aangehouden voor het schenden van zijn voorwaarden.

Hij zit sindsdien in voorlopige hechtenis. Mogelijk beslist de raadkamer dinsdag al of hij voor de slagen voor de correctionele rechtbank moet verschijnen. Een dag later wordt Jejoen al opnieuw in het justitiepaleis verwacht, waar dan in principe het vonnis wordt uitgesproken in de terrorismezaak van Sharia4Belgium.