Aanhoudende droogte verhoogt brandrisico in meerdere Vlaamse natuurgebieden

De waarschuwing geldt onder meer voor de Kalmthoutse Heide in de provincie Antwerpen.
Photonews De waarschuwing geldt onder meer voor de Kalmthoutse Heide in de provincie Antwerpen.
Door de aanhoudende droogte is het brandrisico in de provincies Antwerpen en Limburg verhoogd van geel naar oranje. Dat meldt het Agentschap Natuur en Bos. 

Brandfase oranje betekent dat het erg droog en brandgevaarlijk is en dat je kinderen dan ook niet zonder toezicht mag laten in de tientallen natuurgebieden die de provincies rijk zijn. 

Voorts zijn beheerders en brandweer extra waakzaam en als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer meteen versterkt uit. De aanwezige brandtorens worden bovendien overdag bemand.

De waarschuwing heeft onder meer betrekking op bekende gebieden als de Kalmthoutse Heide, de Merode, het Nationaal Park Hoge Kempen en Bosland. 

In de provincies Oost- en West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant geldt nog gewoon code groen, aangezien daar volgens het Agentschap Natuur en Bos nog weinig brandgevaar is.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • johan debue

  En of het droog is deze winter maar weinig geregend dus zijn we nog niet verlost van de droogte van verleden jaar hopelijk is dit niet de voorbode van een herhaling van 2018.

 • Rita Ghessaf

  Op 1 april gras gezaaid in de Kempen, sindsdien nog geen druppel regen gezien. Gelukkig is het niet gekiemd dus al wat nodig is, is veel geduld en weinig duiven.

 • Thomas Delaet

  België ligt aan de zee en toch is er watertekort. Leven wij nog in de prehistorie?

 • rik lagrou

  Water van zuiveringsinstallatie in streek naar natuurgebied in plaats van grote waterlopen