Aangrijpende campagne waarschuwt voor spoorlopen

Spoornetbeheerder Infrabel, de NMBS en de spoorwegpolitie trappen maandagochtend een nieuwe nationale veiligheidscampagne af rond het thema spoorlopen. Dat fenomeen leidde vorig jaar in ons land nog tot negen dodelijke slachtoffers. Spoorlopers zijn mensen die op het spoorwegdomein lopen en/of treinsporen oversteken waar dat niet mag.

In 2013 werden er in totaal 1.122 gevallen van spoorlopen vastgesteld in België, bijna 400 meer dan in 2012. Negen spoorlopers kwamen bij ongewilde aanrijdingen door een trein om het leven. Daarom besloten verschillende bevoegde diensten om samen een bewustmakingscampagne op poten te zetten, getiteld: "Je leven is een omweg waard".

Die slogan slaat op het feit dat de meeste spoorlopers gehaaste mensen zijn die de kortste weg naar huis nemen in plaats van een overweg, onderdoorgang of voetgangersbrug. Meestal gaat het om mannen tussen de 20 en 49 die in de buurt van de sporen wonen.

"Spoorlopen is een levensgevaarlijk maatschappelijk fenomeen dat een gemeenschappelijke aanpak vraagt", klinkt het bij Infrabel. "We roepen dan ook iedereen op om de veiligheidsregels op het spoorwegdomein te respecteren."

De campagne houdt onder meer het uitdelen van folders in stations en scholen in, naast advertenties in kranten, op televisie en via sociale media. Daarnaast komen er ook controleacties op en rond het spoorwegdomein, vooral aan zogenaamde hotspots waar vaak spoorlopers gesignaleerd worden. Daar worden ook nieuwe verbodsborden geplaatst, specifiek gericht tegen het fenomeen. Tot slot startte Infrabel onlangs een testproject aan het station van Waver, met struikelmatten om de toegang tot het spoorwegdomein voor onbevoegden beter te kunnen verhinderen.

Je leven is een omweg waard

slogan