Aangevallen agent stelt zelf pv op: dader vrijuit

THINKSTOCK
De correctionele rechtbank van Kortrijk heeft Y.D. vrijgesproken. Die verwondde in september 2010 een agent, maar de agent had zelf het proces-verbaal opgesteld. De rechtbank achtte de feiten niet bewezen. Het bewijsstuk werd ongeldig verklaard.

Tijdens een achtervolging die startte in Lendelede werd M.D. in Kortrijk staande gehouden door agenten van de politiezone Riho uit Roeselare en overgebracht naar het commissariaat in Kortrijk. Daar wachtte de 49-jarige Y.D. zijn zoon op. Toen die aankwam, snelde hij wild gesticulerend naar de politie. Om de man te bedaren, werd hij tegen de grond gedrukt en geboeid, maar in de schermutseling raakte agent D.H. gewond aan de schouder. Hij was een tijd arbeidsonbekwaam.

Agent D.H. stelde zelf het proces-verbaal op. Op basis daarvan vroeg de advocaat van Y.D. de vrijspraak. "Er waren voldoende agenten in de buurt met een onafhankelijke kijk om het pv op te stellen. Niemand van Kortrijk legde een verklaring af." Volgens de voorzitster van de rechtbank was het pv ook slordig opgesteld en stonden er tegenstrijdige verklaringen in.

Beklaagde Y.D. werd vrijgesproken. Bovendien krijgt hij een rechtsplegingsvergoeding van 550 euro voor de gerechtskosten.