Aandachtszieke moeder krijgt 5 jaar cel met uitstel voor insulinespuitje aan zoontje

Sophie S.
photo_news Sophie S.
Een 37-jarige vrouw uit Oostende is door de Brugse strafrechter tot een voorwaardelijke celstraf van vijf jaar veroordeeld voor het toedienen van een insulinespuit aan haar zoontje van 13 maanden oud. Volgens de psychiater lijdt de vrouw, Sophie S., aan het syndroom van Münchhausen by proxy en pleegde ze de feiten dus om zelf aandacht te krijgen.

Op 3 januari 2014 bracht P.S. (36) zijn zoontje R. naar zijn ouders. Het kind van amper 13 maanden oud werd daar ernstig ziek en werd naar de spoed gebracht. Daar stelden de artsen een grote hoeveelheid niet-lichaamseigen insuline vast. Die hoeveelheid kon dodelijk zijn, maar gelukkig werd op tijd ingegrepen.

Sophie S. bekende de feiten twee maanden later aan de onderzoeksrechter. Een dag eerder had de gerechtspsychiater al vastgesteld dat de vrouw leed aan het syndroom van Münchhausen by proxy. Dat betekent dat ze met haar daden zelf aandacht hoopte te krijgen. De burgerlijke partijen wezen in hun pleidooien op het leugenachtige karakter van de beklaagde. "Het is de keizerin van de leugen. Ik zal later zonder schaamte aan R. zeggen dat je een slechte moeder was. Ik vraag aan de rechtbank om dat manneke te beschermen", aldus meester Luc Arnou.

"Hoort niet thuis in gevangenis"
Het OM vorderde vijf jaar effectief, maar volgens de verdediging heeft een effectieve straf absoluut geen zin. Meester Mathieu Langerock merkte op dat S. zich al anderhalf jaar strikt aan haar voorwaarden houdt. "Ze heeft die kans benut en gaat met kleine stapjes vooruit. Ooit wil ze terug contact met haar kinderen, al zal dat niet voor onmiddellijk zijn. Die vrouw hoort niet thuis in de gevangenis." De beklaagde herhaalde op het proces dat ze zelf niet weet waarom ze de feiten gepleegd heeft.

De rechtbank volgde de redenering van de verdediging en legde een straf onder voorwaarden op. Dat betekent wel dat de vrouw de komende vijf jaar geen contact mag hebben met haar kinderen of andere minderjarigen. Daarnaast kreeg ze ook een verbod opgelegd om nog huisdieren te houden. Ten slotte mag de ex-verpleegster ook geen enkele job meer uitoefenen in de medische sector. Aan haar ex-partner en zijn ouders moet ze in totaal een schadevergoeding van 12.500 euro betalen. Het slachtoffer zelf zal 14.360 euro krijgen.

Het is de keizerin van de leugen. Ik zal later zonder schaamte aan R. zeggen dat je een slechte moeder was

Advocaat Luc Arnou