Aalst maakt zich op voor jaarlijkse carnavalsstoet

BELGA
In Aalst maken inwoners en carnavalsgroepen groot én klein zich op voor de 87ste stoet, die vanaf 13.00 uur door de Ajuinstad trekt. "De zon schijnt, dus we zijn al half gewonnen", zegt Jacquy De Pauw, woordvoerder van de losse groepen.

Aan de naar schatting vijf uur durende stoet tot de Grote Markt (en terug) nemen een recordaantal van 79 ingeschreven groepen deel. De praalwagens werden in de loop van de morgen opgesteld aan de overkant van Dender en daar heerst een drukte, met de laatste afwerking of de eerste herstelling aan de wagens, en het toestromen van carnavalisten in hun kostuums.

Geen parodie op IS
Geen enkele van de vaste groepen, die vanaf 13.00 uur doorheen de stad rijden, koos een thema met parodie op IS, terreuraanslagen of de islam. De carnavalsgroep "De Loge", aan de staart van de stoet, krijgt met Bruno Tobback een opvallende gast. Waar de spa-voorzitter vorig jaar nog afgebeeld werd als (en naast) communistische dictators, werd hij dit jaar aangekondigd als "kabouter". Het lijkt erop dat voormalig sp.a-schepen Ann Van de Steen (SD&P) een koekje van eigen deeg krijgt omdat ze vorig jaar het liedje "Kaboeter Tobback" op Facebook plaatste nadat ze uit de partij werd gezet.

Last minute
Het wordt in elk geval ook uitkijken naar de ongeveer 200 losse groepen die voor het "peper en zout" zorgen in de stoet. Die kleine groepjes carnavalisten maken hun thema's niet op voorhand bekend en spelen in op de laatste actualiteit, bij de vorming van de stoet wel al een parodiërende militair gezien.

Ondanks het feit dat er geen concrete terreurdreiging voor Aalst Carnaval is, zo bleek vorige week uit een risicoanalyse van OCAD, wordt er een verhoogde politiecapaciteit ingezet omwille van de algemene terreurdreiging.