94.000 adressen gecontroleerd in Kanaalplan-gemeenten

Archieffoto. De politiekorpsen van de negen gemeenten van het Kanaalplan in het Brussels gewest hebben het afgelopen jaar 94.809 woonstcontroles uitgevoerd. De meeste controles werden uitgevoerd in Anderlecht (24.987) en daar werden ook de meeste voorstellen voor ambtshalve schrapping verstuurd naar de gemeente (2.652).
Baert Marc Archieffoto. De politiekorpsen van de negen gemeenten van het Kanaalplan in het Brussels gewest hebben het afgelopen jaar 94.809 woonstcontroles uitgevoerd. De meeste controles werden uitgevoerd in Anderlecht (24.987) en daar werden ook de meeste voorstellen voor ambtshalve schrapping verstuurd naar de gemeente (2.652).
De politiekorpsen van de negen gemeenten van het Kanaalplan in het Brussels gewest hebben het afgelopen jaar 94.809 woonstcontroles uitgevoerd. Dat blijkt uit cijfers die N-VA-Kamerlid Brecht Vermeulen opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Dat schrijft De Tijd vandaag.

Bij de woonstcontroles checkt de politie of iemand effectief woont waar hij is ingeschreven, om zo een beter zicht te krijgen op wie waar woont in de gemeenten langs de Brusselse kanaalzone en om andere misdrijven en geknoei met uitkeringen bloot te legen. De woonstcontroles waren een speerpunt van het Kanaalplan dat de regering begin 2016 in het leven riep na de terreuraanslagen in Parijs.

De woonstcontroles in de negen Kanaalplan-gemeenten hebben vorig jaar geleid tot 8.028 voorstellen om personen ambtshalve te schrappen uit het bevolkingsregister. Ze bleken niet (meer) te wonen op het adres waar ze ingeschreven stonden.

De meeste controles werden uitgevoerd in Anderlecht (24.987) en daar werden ook de meeste voorstellen voor ambtshalve schrapping verstuurd naar de gemeente (2.652). In Schaarbeek gaat het om 2.270 voorstellen tot schrapping op een totaal van 18.212 woonstcontroles. In Molenbeek, waar vorig jaar 17.417 controles gebeurden, waren er 810 voorstellen tot schrapping.
44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • freddy depaepe

  raar nu kan het ineens wel, als het VB het vraagt kan het niet

 • Frans Peeters

  Met cijfers kan je alles bewijzen maar hebben ze ook geteld hoeveel Belgen er daar nog in sociale woningen wonen

 • Ahmed Amrani

  Bij de dienst leeflonen en kindergeld we ze iedereen te vinden .

 • Anna Pauels

  En de vorige regering controleerde dit vermoedelijk nog niet eens. Eindelijk , N-VA doet er toch iets aan, anders zouden deze praktijken blijven bestaan, waarschijnlijk ook nooit in de pers komen. En de gewone werkmens maar belastingen betalen. Uitkeringen nog sterk verminderen en ook kindergeld in vraag stellen.

 • Baldr VanHoek

  Iemand die kan duiden wat ze nu de facto gerealiseerd hebben buiten administratieve en statistisch formaliteiten voorstellen want het lijkt allemaal een beetje veel op alsof ze een probleem hebben opgelost?