93 betogers opgepakt op Antwerpse Groenplaats

De Antwerpse politie heeft vanmiddag uiteindelijk 93 mensen bestuurlijk aangehouden bij een niet-toegelaten pro-Palestijnse betoging in Antwerpen. Ongeveer 60 onder hen waren minderjarig. De jongste protestant was 11 jaar oud. Dat meldt de lokale politie.

Rust
De betoging was niet aangevraagd en dus ook niet toegelaten. Via sms-verkeer werd binnen de allochtone gemeenschap opgeroepen om te komen protesteren. De jongeren verzamelden om 14 uur aan de Antwerpse Groenplaats om er te betogen tegen de bombardementen van Israël in de Gazastrook. Ondertussen is de rust in Antwerpen weergekeerd.

Massale politie
Sommige islamitische jongeren hadden verboden wapens bij zich, zoals molotovcocktails, stokken en pepperspray. Ze maakten veel kabaal, maar door de massale aanwezigheid van de politie - zowel in burger als in uniform - kon de situatie niet uit de hand lopen zoals eerder wel gebeurde bij een manifestatie afgelopen woensdag in Antwerpen.

Ontradingspolitiek
De politie ging er na een risico-analyse van uit dat de openbare orde verstoord zou kunnen worden door de actievoerders. In samenspraak met burgemeester Patrick Janssens (sp.a) besliste de korpsleiding van de lokale politie om een ontradingspolitiek te voeren.

Iedereen die zaterdagmiddag naar de Groenplaats op weg was, werd persoonlijk aangesproken en gevraagd of hij van plan was te gaan betogen. Als daar een positief antwoord op kwam, werd de persoon gevraagd te vertrekken omdat het om een verboden bijeenkomst ging. In het geval van een weigering, werd de potentiële actievoerder administratief aangehouden.

Dezelfde regeling gold voor gemaskerde mensen die vlaggen droegen of slogans scandeerden. Twee betogers werden gerechtelijk aangehouden omdat ze in het bezit waren van molotovcocktails. Uiteindelijk waren er volgens de politie geen incidenten en er zijn nog geen schadegevallen gemeld.

Sms-oproepen

Wie opgeroepen heeft tot de betoging van vandaag, is nog niet duidelijk. Volgens de politie werden de jongeren via sms opgeroepen om zich te laten horen voor de Palestijnse zaak. Manifestanten die niet vrijwillig willen vertrekken nadat de politie hen dat gevraagd heeft, worden bestuurlijk aangehouden. Jongeren met potentiële wapens worden gerechtelijk aangehouden.

Toegelaten betoging morgen
Morgen is er opnieuw een pro-Palestijnse manifestatie. Deze keer hebben de organisatoren wel toestemming gevraagd en gekregen om samen te komen. Enkele vrouwenorganisaties zullen een stille mars houden die start op het Sint-Jansplein. Oorspronkelijk zou de optocht eindigen op de Groenplaats. Omdat het net koopjeszondag is, wordt het parcours echter verlegd naar de periferie om te eindigen op hetzelfde plein waar de manifestatie start.

AEL
De Arabisch Europese Liga (AEL) laat intussen weten dat ze absoluut niets te maken heeft met de spontane actie van zaterdag. De organisatie is verbolgen over het feit dat sommige media haar linkt aan de verboden optocht. (belga/ka/edp)