90 miljoen om ondernemerschap te stimuleren

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits
Photo News Vlaams minister van Economie Hilde Crevits
Vlaams minister van Economie Hilde Crevits trekt de komende vier jaar 90 miljoen euro uit om ondernemerschap en innovatie in Vlaanderen te stimuleren. Het geld gaat onder meer naar Unizo, Voka en Agoria.

In totaal werden elf organisatie geselecteerd, die ondernemers de komende vier jaar moeten helpen. "De komende maanden wordt het alle hens aan dek om falingen te vermijden", stelt Crevits. Zes procent van de ondernemingen vreest een faillissement.

"Het delen van corona-ervaringen zal relevant zijn", aldus de minister. "Denk aan de ondernemer die tijdens de crisis snel heeft geschakeld en bijvoorbeeld nieuwe producten op de markt heeft gebracht. Dat zijn leerrijke ervaringen voor andere ondernemers."

Het geld moet in eerste instantie worden ingezet om innovatie te bevorderen, met een focus op onder meer artificiële intelligentie, circulaire economie en klimaat. Daarnaast is er ook aandacht voor sociaal ondernemen. Zo komt er een specifiek project om ook in de sociale ondernemingen innovatie meer ingang te laten vinden.

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, reageert positief. Dankzij het ‘programma ondernemerschap’ zal Voka de komende vier jaar zeker 8.000 ondernemers begeleiden in alle levensfases van hun bedrijf, luidt het. Agoria laat weten dat het samen met imec en Sirris gaat inzetten op een ambitieus begeleidingstraject met behulp onder meer coachingtrajecten, masterclasses, internationale missies én matchmaking events. “Agoria en Sirris hebben een partnership opgebouwd dat met specifieke expertise heel de Vlaamse industrie afdekt. Dankzij dit contract met VLAIO, dat we het Industriepartnership noemen, zullen we in staat zijn om duizenden bedrijven verder te helpen met digitalisering, duurzaamheid en industrie 4.0", zegt Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen.

Naast Unizo, Voka en Agoria werden ook NSZ, Sirris, Starterslabo, Scale-ups.eu, Netwerk Ondernemen, Netwerk voor Innovatieversnelling in de Bouw, Verso en Syntra West geselecteerd. De meesten onder hen maakten ook al deel uit van de vorige projectoproep. Met Verso is er voor het eerst een partner uit de sociale economie. 
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frans Jeunen

  Ze spelen met ons belastingsgeld Ondernemers die het niet halen boeken neer Ze blijven maar geven en dat is gemakkelijk met het belastinggeld

 • Annie Broeckx

  Meer vrouwen in de politiek zouden het huishoud boekje beter opvolgen en de financiële toestand beter in de gaten houden? Waarschijnlijk werden er aangenomen met een gat in hun hand.

 • Frank De Rycke

  Hou maar allemaal goed je belastingaangifte in het oog ...dit moet en zal allemaal betaald worden door de gewone werkmens want het kan echt niet op van onze zuurverdiende centen !!

 • Johan vanlede

  Belgisch ondernemerschap stimuleren met internationale messies, het geld moet rollen en kan niet op.

 • dany VANDEVIVERE DANNY

  Ze gaan zoveel geld uitgeven voor de bedrijven, en uiteindelijk is het de gewone burger, de klant van die bedrijven, die dat zal moeten terugbetalen. Resultaat: dalende koopkracht en meer sparen.