9 jaar cel voor terreurverdachte die jihadi's ronselde en aanslagplannen smeedde

Het justitiepaleis van Brussel
Photo News Het justitiepaleis van Brussel
Het Brusselse hof van beroep heeft vandaag een 29-jarige man uit Haren veroordeeld tot negen jaar cel omdat hij jihadistische propaganda had verspreid en geprobeerd had explosieven te fabriceren. De man, Nader H., had in de gevangenis ook contacten met één van de verdachten van de aanslagen van 22 maart in Brussel. 

Zelf ontkende H. dat hij enige bedoeling had gehad om een aanslag te plegen, of dat het zijn bedoeling was anderen te rekruteren of aan te zetten om een aanslag te plegen. Dat verweer vond weinig genade in de ogen van de rechters.

Nader H. was in september 2016 opgepakt nadat de federale politie hem op het spoor was gekomen via de app Telegram. Op die app bleek H. in contact te staan met een Fransman die een jihadistisch propagandakanaal uitbaatte en in zijn conversaties met die Fransman zou H. laten uitschijnen hebben dat hij bereid was een aanslag te plegen, en daar zelfs concrete plannen voor maakte. Zo deelde hij een recept om het explosief TATP te maken. In conversaties met een vijftienjarige jongen uit Verviers had H. die uitlatingen herhaald en had hij herhaaldelijk gesproken over plannen of manieren om aan wapens te geraken, of geld om de aanslag te financieren.


Eén van H.'s minderjarige contacten stond in rechtstreeks contact met de beruchte IS-ronselaar Rachid Kassim die via Telegram verschillende mensen in Europa had aangezet tot aanslagen, onder meer de aanslag op de Franse priester Jacques Hamel, en op een Frans koppel politieagenten. 
De minderjarige hield Kassim op de hoogte van de gesprekken met H. en hun plannen. Daarbij was er onder meer sprake van om een aanslag te plegen vlakbij een gasleiding, om zoveel mogelijk schade en slachtoffers te veroorzaken. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • guido vermeyen

    Schurken gevat en veroordeeld voor terrorisme zouden geen strafvermindering mogen krijgen, integendeel, in de gevangenis houden. Want die zijn toch onverbeterbaar en als zo een gelost wordt en pleegt die een nieuwe terreurdaad, is het nooit de schuld van degene die de wetten maakt.....

  • MARLEEN RAMAN

    Daar mochten nog eens 50 jaar bij zijn.