85 banen bedreigd bij bouwbedrijf De Waele Gebroeders

Het bouwbedrijf De Waele Gebroeders uit het West-Vlaamse Eernegem (Ichtegem) zal morgenochtend de boeken neerleggen. Dat is woensdag meegedeeld tijdens een bijzondere ondernemingsraad. Vijfentachtig personeelsleden dreigen hun job te verliezen.

Het West-Vlaamse bedrijf doet vooral wegen- en rioleringswerken. "De slechte economische situatie en de druk van andere wegenbouwers hebben De Waele Gebroeders genekt", zegt Stefaan Vandaele van de vakbond ACV-BIE. "We zijn in het kader van de wet-Renault op de hoogte gebracht tijdens een bijzondere ondernemingsraad. Donderdag en vrijdag zal het voltallige personeel ingelicht worden."

Het bedrijf zal donderdag het faillissement aanvragen. Daarna zal een curator aangesteld worden. "Die zal in de eerste plaats op zoek gaan naar mogelijke overnemers, en ook bekijken of er nog lopende werken moeten worden afgewerkt", aldus Vandaele. Volgens de vakbondsman is er ook al interesse in het personeel - 74 arbeiders en 11 bedienden - vanuit andere bedrijven uit de regio.

De Waele is een West-Vlaams familiebedrijf dat kort na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht.