82 schapen voor Offerfeest in beslag genomen op boerderij nabij Luik

Facebook Animaux en Péril
82 schapen zijn gisternamiddag door de politie en het Federaal Voedselagentschap (FAVV) in beslag genomen op een boerderij in Oupeye, een gemeente op een kwartier rijden van het centrum van Luik. Volgens de plaatselijke krant La Meuse was op het erf een illegaal slachthuis ondergebracht, bedoeld voor het Offerfeest van komende zondag.

De 82 schapen en twee geiten zijn toevertrouwd aan zes organisaties begaan met dierenwelzijn uit het Luikse. Vrijwilligers van onder andere Animaux en Péril en Help Animals kwamen met paardenaanhangwagens ter plaatse om de dieren op te halen. De interventie kwam er na onderzoek van politiezone Basse-Meuse en het FAVV. De eigenaar van de dieren staat volgens La Meuse niet geregistreerd als amateur-kweker. Hij zou in het verleden al zijn vervolgd voor soortgelijke feiten. Het is niet duidelijk of hij is opgepakt.

In Vlaanderen en Wallonië is ritueel onverdoofd slachten in tijdelijke slachtvloeren verboden.
 In Vlaanderen geldt dit verbod ook voor reguliere slachthuizen. Wallonië volgt, vanaf 1 september wordt de nieuwe wet van kracht.

Voor wat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest betreft, kunnen Brusselse moslims naar het erkende slachthuis van Anderlecht. Gelovigen kunnen ook gebruik maken van de slachthuizen in het Waals Gewest, aangezien het ritueel onverdoofd slachten daar nog toegelaten is tot en met 31 augustus 2019.

Het Offerfeest gaat door op de tiende dag van de twaalfde maand van de islamitische maankalender. Met het feest wordt herdacht dat de profeet Ibrahim (Abraham in de Joodse en christelijke traditie, red.) bereid was zijn zoon te offeren voor God. Die zond hem een schaap dat in de plaats van de zoon geofferd mocht worden.

De meeste Belgische moslims kiezen ervoor een geldelijke gift over te maken naar een arm land. Het daar aangekochte schaap wordt  dan ter plaatse geslacht. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lucien Mertens

  Men begint hier wat religieus extremisme betreft eindelijk wat licht te zien in onze overtolerante wereld.

 • Gerd Peeters

  Dat ze die dieren dan maar terug vrij laten hé.

 • Katia Blancmont

  Schapen de keel overlijden. Middeleeuwse toestanden die maar blijven aanhouden.

 • patrick morel

  In Zuid West Vlaanderen zijn er nog schapenboerderijen waar ze van heinde en ver schapen komen halen voor het offerfeest. Meestal voor thuisslachtingen.