80% van de Belgen denkt eerste hulp te kunnen verlenen, maar dat blijkt niet bepaald te kloppen

We schatten onze eigen kennis over eerste hulp fout in

Rode Kruis-Vlaanderen
8 op de 10 Belgen zegt te weten wat te doen bij verschillende noodsituaties zoals een hartstilstand, een hevige bloeding of een snijwonde. Alleen bij een botbreuk of bij contact met giftige stoffen zakt dat aantal naar 6 op de 10 Belgen. Die zelf-ingeschatte kennis blijkt echter niet te kloppen, waarschuwt Rode Kruis-Vlaanderen. Wanneer Rode Kruis-Vlaanderen pijlt naar de manier waarop mensen effectief zouden helpen, schat 35 procent de eigen hulp fout in.


Vooral bij snijwonden en hevige bloedingen overschatten mensen hun eigen kennis. Bij snijwonden kiezen bijna 4 op de 10 personen voor een foutieve hulpmethode. Bij hevige bloedingen kiezen 3 op de 10 personen voor een foutieve hulpmethode.

Bij ongevallen met giftige stoffen onderschatten Belgen dan weer hun eigen kennis. 1 op 3 kiest toch voor de juiste manier van hulpverlenen hoewel ze eerder aangaven hier het minst zeker over te zijn.

Bij een botbreuk schat 1 op 4 van de respondenten zijn kennis verkeerd in. Zowel in de positieve als in de negatieve zin.

Om het belang van kennis van eerste hulp (en het opfrissen van die kennis) te onderstrepen nam het Rode Kruis een campagnefilmpje op waarin voorbijgangers op de Antwerpse Groenplaats gevraagd werd een reanimatie uit te voeren. Drie van de vier voorbijgangers maakten daarbij een fout.

Rode Kruis-woordvoerster An Luyten verwijst ook naar de aflevering van 'Thuis' van vorige maandag, waarin iemand op een matras gereanimeerd werd. "Dat is gewoon fout, en heeft weinig zin", zegt Luyten. "Het toont ook aan dat bij die tv-opname niemand wist dat dat niet de juiste manier is. Dat betekent niet dat we met de vinger willen wijzen. Iets doen is nog altijd beter dan niets doen."

Belang eerste hulp

Belgen vinden eerste hulp weliswaar erg belangrijk. 99 procent zou zelf geholpen willen worden als er iets gebeurt. 98 procent wil mensen in de directe omgeving kunnen helpen en 94 procent zou zich schuldig voelen als ze niet kunnen helpen.

De meerderheid van de bevolking volgde ooit ook al een eerstehulples (jeugdbeweging, school, bedrijf, ...). Het verwondert dan ook niet dat 94 procent van de Belgen vindt dat een eerstehulpopleiding verplicht zou moeten zijn. Volgens hen moet dit vooral georganiseerd worden door scholen (99%) of werkgevers (96%). 3 op 4 Belgen zou een eerstehulpopleiding zelfs koppelen aan het behalen van een rijbewijs.

Rode Kruis-Vlaanderen

Opleidingen in eerste hulp

"Mensen zelfredzaam maken is onze missie", klinkt het bij Rode Kruis-Vlaanderen, dat graag doorverwijst naar hun opleidingen in eerste hulp (EHBO). "Wij vinden het belangrijk dat mensen elkaar kunnen helpen en elkaar de eerste hulp kunnen toedienen bij een verstuiking, een brandwonde of hartfalen. Daarom organiseert het Rode Kruis-Vlaanderen opleidingen."

"Al onze eerstehulprichtlijnen en -publicaties zijn wetenschappelijk onderbouwd. Deze 'evidence-based' aanpak garandeert dat we altijd de beste adviezen geven en maakt van ons dé expert op vlak van eerste hulp in Vlaanderen.Daarnaast volgen we actief de internationale richtlijnen op en vullen we deze aan met onze jarenlange expertise, ervaring en onderzoek. We ontwikkelden al eerstehulprichtlijnen die specifiek zijn afgestemd op Europa, Afrika en India. Zo nemen we onze rol ook internationaal op."

Voor meer informatie over opleidingen eerste hulp, klik hier.

Rode Kruis-Vlaanderen2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Alé Dan

    Ik ben keigoed in eerste hulp. Herken een defibrilator, bevestigd aan de muur, van meters ver en ben in staat dwingend te wijzen met het vingertje indien nodig. De 2de, 3de,... hulpfase ligt al wat moeilijker

  • Daniel collier

    Ik erken geen ballen van eerste hulp te kennen.