8 op de 10 Vlamingen vinden besparingen oneerlijk

Vakbonden noemen het regeerakkoord "asociaal, onevenwichtig en onrechtvaardig". Gisteren werd er voor de derde maandag op rij actie tegen gevoerd.
PHOTO_NEWS Vakbonden noemen het regeerakkoord "asociaal, onevenwichtig en onrechtvaardig". Gisteren werd er voor de derde maandag op rij actie tegen gevoerd.
Bijna acht op de tien Vlamingen vinden dat de besparingen niet eerlijk verdeeld zijn. Grote vermogens moeten meer belast worden en de btw op ongezonde voeding en onveilige producten moet omhoog. Dat blijkt uit een enquête van Knack en VTM NIEUWS bij 1.000 Vlamingen.

Tachtig procent van de Vlamingen zegt persoonlijk getroffen te worden door de besparingen en 78 procent vindt dat de besparingen niet eerlijk verdeeld zijn.

De Vlaming is ook niet tevreden over het fiscale beleid. Zo is bijna 85 procent voorstander van een belasting op grote vermogens vanaf 1 miljoen euro.

Vermogensbelastingen
Ook een belasting op winsten uit vermogens krijgt ruime bijval. Meer dan de helft (57 procent) van de Vlamingen wil zelfs nog verder en alle winsten uit vermogens belasten. Bovendien bestaat een groot draagvlak (65 procent), bij kiezers over alle partijgrenzen heen, voor een belasting op winsten uit het verhandelen van aandelen. De liberale kiezers (55 procent) tonen zich daar wel iets minder enthousiast dan de socialistische (76 procent).

"Conclusie, een zogenaamde 'tax shift' kan in Vlaanderen op royale steun rekenen", zo luidt het.

Nog opvallend: driekwart van de Vlamingen vraagt de regering om meer btw te heffen op ongezonde voeding of onveilige producten.

Vakbonden
Over het vakbondsprotest lopen de meningen erg uiteen. Ongeveer 55 procent heeft er begrip voor, zo'n 42 procent helemaal niet. Bij de leeftijdscategorie tussen 35 en 54 jaar is de steun voor de stakers groot, bij de N-VA-kiezers eerder klein (32 procent).

De resultaten van de enquête staan morgen in de Knack.

Bijna 55 procent heeft begrip voor het vakbondsprotest, zo'n 42 procent helemaal niet