8% niet in orde bij eerste controle verkeersbelasting: 19.300 euro geïnd

Bij de eerste controle op verkeersbelasting heeft de douane gisteren 793 voertuigen gecontroleerd. Daarvan hadden er 67 (of 8,4 procent, nvdr) geen verkeersbelasting betaald, zegt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën. Adyns noemt de actie een succes en zegt dat die zeker een vervolg krijgt.

Direct betalen
De controles op de verkeersbelasting werden vanaf deze week verscherpt. Bestuurders die hun verkeersbelasting niet hebben betaald, moeten nu tijdens controles op de openbare weg die belasting onmiddellijk betalen of hun voertuig achterlaten.
 
Gisteren controleerde de douane op negen plaatsen in Brussel, Gent en Charleroi 793 voertuigen, waarvan er 67 die belasting niet hadden betaald. Negen voertuigen werden aan de kant gezet. Bij de actie werd 19.300 euro geïnd. De controleurs hebben moderne technische middelen ter beschikking, bijvoorbeeld mobiele betaalterminals, zodat de bestuurder onmiddellijk kan betalen.
 
Inbeslagname
Gebeurt dit niet, dan wordt het voertuig geïmmobiliseerd en krijgt de bestuurder een overschrijvingsformulier mee. Hij moet de verschuldigde som binnen de vier dagen betalen, zoniet wordt zijn wagen in beslag genomen. Als betaling uitblijft, kan de rechter uiteindelijk beslissen om het in beslag genomen voertuig te verkopen.
 
De verkeersbelasting en de belasting op de inverkeerstelling brengen ieder jaar meer dan 1,5 miljard euro op. Maar er zou ook elk jaar 10 procent onbetaald blijven. Vandaar de verscherpte controles. (belga/sam)