8 mei voortaan officiële feestdag voor Brusselse ambtenaren

Archieffoto van het Irisfeest in Brussel.
Eric Danhier Archieffoto van het Irisfeest in Brussel.
8 mei, ook bekend als het Irisfeest, wordt voortaan een officiële feestdag voor de Brusselse ambtenaren. Dat maakt Bruzz bekend en wordt bevestigd door Brussels staatssecretaris bevoegd voor het openbaar Ambt, Fadila Laanan (PS).

De maatregel maakt deel uit van het sectoraal akkoord 2017-2018 dat werd goedgekeurd door de Brusselse regering. Het akkoord voorziet in verschillende maatregelen die het welzijn van de Brusselse ambtenaren moeten verbeteren. 

Abonnement openbaar vervoer

Naast de nieuwe reglementaire verlofdag op 8 mei zullen de abonnementen voor het openbaar vervoer voortaan 100 procent terugbetaald worden en is ook een terugbetaling van het Villo-abonnement op verzoek mogelijk.

De maatregelen binnen het sectoraal akkoord komen er ter compensatie van "de onrechtmatige maatregelen die unilateraal zijn vastgelegd door de federale regering". Daarmee wordt gedoeld op onder meer het gecumuleerd ziekteverlof en het pensioen op 67 jaar.

Federale beslissingen

"Het Brussels Gewest werkt wel aan de verbetering van de arbeidsomstandigheden van zijn ambtenaren. Dit was al het geval bij de herziening van het statuut en het wordt vandaag nogmaals aangetoond met dit sectoraal akkoord, dat de effecten van de beslissingen op federaal niveau moet verzachten", zegt staatssecretaris Laanan.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.