75-jarige krijgt celstraf met uitstel nadat hij echtgenote “per ongeluk” doodschiet tijdens ruzie

Livin B. met zijn advocaat in de rechtbank.
Foto Photo News Livin B. met zijn advocaat in de rechtbank.
De correctionele rechtbank van Leuven heeft Livin B. veroordeeld tot twee jaar cel met uitstel voor onopzettelijke doding van zijn echtgenote. De 75-jarige man schoot zijn vrouw neer tijdens een uit de hand gelopen ruzie in hun woning in Scherpenheuvel-Zichem. Aanvankelijk werd Livin beschuldigd van moord, maar dat werd door de rechters nu herleid naar onopzettelijke doding. 

Georgina Janssens (65) werd op 12 december 2012 dodelijk getroffen. Het drama was het gevolg van een ontspoorde familieruzie over een inwonende zoon en diens dochter. Voor moeder Georgina bleef haar zoon welkom, voor vader Livin B. was dat niet het geval.  Livin greep tijdens een ruzie met die zoon plots naar een vuurwapen, en bedreigde hem daarmee. Die kon het wapen afweren. Daarbij werd een schot gelost dat het slachtoffer in het hoofd raakte. Ze was op slag dood.

Per ongeluk

De beklaagde stond terecht voor moord op zijn echtgenote en poging tot moord op zijn zoon Eddy B. Zowel in het onderzoek als tijdens de zitting beweerde de man dat het schot per ongeluk afgegaan was. Het openbaar ministerie geloofde zijn verhaal niet en vorderde twaalf jaar cel.

De rechtbank ging echter mee met de versie van Livin B. en herkwalificeerde de betichtingen. De moord werd omgezet in onopzettelijke doding bij gebrek aan voorzorg. Zonder het oogmerk om te doden, waardoor ook doodslag niet in aanmerking genomen werd. De moordpoging werd herleid tot bedreiging.

Vonnis na zeven jaar

De rechtbank hield expliciet rekening met “het tijdsverloop van het onderzoek en het proces”. Het onderzoek naar de feiten uit 2012 werd afgerond in 2014. Toch duurde het tot 2017 alvorens het proces op gang kwam. Livin B. zat zes maanden in voorhechtenis. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.