700 grootouders naar rechter om kleinkind te zien

Thinkstock
Elke dag trekken 2 grootouders naar de familierechtbank in de hoop opnieuw contact te krijgen met hun kleinkinderen. N-VA dient een wetsvoorstel in om hen daarbij meer armslag te geven.

Geen grotere voldoening voor oma's en opa's dan hun kleinkinderen zien groeien. "Steeds vaker zien we evenwel dat de relatie vertroebelt, veelal na een scheiding of het overlijden van één ouder", zegt N-VA-Kamerlid Goedele Uyttersprot, die de cijfers opvroeg bij justitieminister Koen Geens (CD&V). 

In Vlaanderen heeft gemiddeld 10 procent van de kinderen met gescheiden ouders geen contact meer met de grootouders aan vaderskant. Aan moederskant gaat het om 5 procent. De groep opa's en oma's die geen andere uitweg meer zien dan naar de rechter te stappen, groeit gestaag. "In 2017 werden 711 dossiers van grootouders of grootouderkoppels ingeleid bij de familierechtbank. Dat zijn er twee per dag. Vijf jaar eerder waren het er nog maar 525. Voor die opa's en oma's start vaak een lang en pijnlijk proces. Bovendien zijn er verschillen tussen de gerechtelijke arrondissementen in de toekenning of afwijzing van het omgangsrecht."

Om de regeling bij te sturen, dient Uyttersprot een wetsvoorstel in. Daardoor moet sneller een bemiddelaar kunnen worden ingeschakeld. De familierechtbank zal het omgangsrecht enkel nog kunnen weigeren als dat ingaat tegen het belang van het kind, en de rechter zal een weigering altijd moeten motiveren.
112 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • dirk van den broeck

  Er zijn grootouders die naar zee verhuizen om toch maar niet "lastig"gevallen te moeten worden. Das gemakkelijk! En als het kleinkind dan een foto post op facebook van de andere grootouders zijn ze op hun tenen getrapt.

 • Gilbert Vermeersch

  Bij veel families bevindt zich veel verdekte miserie in verband met kleinkinderen en al dan niet veranderde situaties. Mn schoonouders wilden niks van me weten maar ik heb mn kinderen er nooit weggehouden. Kleinkinderen zijn een zonnetje voor grootouders. Familie krijg je er nu eenmaal erbij, vrienden maak je zelf.

 • Herman Schryvers

  Drie jaar na het overlijden van mijn vrouw ben ik iemand tegen gekomen en ben ermee getrouwd dat was de druppel die de emmer water deed overlopen bij mijn dochter en schoonzoon . Ze hebben mijn kleindochter waarvan ik ook peter ben en die nu 13 jaar is van mij afgenomen toen ze 2 jaar was . Waarom ? Gewoon voor het geld dat ze zouden mislopen als ik zou sterven . Kun je dit begrijpen ??

 • Anny Bollens

  Hoeveel kinderen spreken soms slechte uitspraken waar de kleinkinderen bij zijn! En deze zijn daar dan zeer beinvloerbaar bij, en nadien doen ze eerder plezier aan hun ouders om niet bij hun oma en opa te gaan! Triestig!

 • Peter Linthout

  En moeder heeft de kinderen word schulden vrij verklaart alles valt op de man de schulden daar allementattie bij moeder koopt nwe huis en vaders komen verder in de schulden te zitten