700 bestuurders mogen nooit meer de baan op

Thinkstock
Vorig jaar hebben 7.000 bestuurders moeten bewijzen dat ze nog met een auto kunnen rijden: een record. Zo'n 10 procent slaagde niet en mag nooit meer de baan op. De vraag naar die rijgeschiktheidstesten is de laatste jaren sterk gestegen, schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.

"Volgens de wet moet je over alle functies en vaardigheden beschikken om veilig aan het verkeer deel te nemen. Leeftijd is geen criterium om in te schatten of­ ­iemand nog kan rijden", zegt Stef Willems van BIVV. Wel belangrijk zijn je ruimtelijke inzicht, je concentratie- en reactiever­mogen en je rijgedrag.

De testen worden uitgevoerd door het Centrum voor Rij­geschiktheid en Voertuigaanpassing. "Daar zullen een dokter, een psycholoog en een rij-expert beslissen of een bestuurder nog geschikt is", klinkt het.

Vorig jaar kreeg het centrum 7.000 aanvragen, of zo'n 2.000 onder­zoeken meer dan vijf jaar ­geleden. Wie medisch ongeschikt is, moet zijn rijbewijs vier dagen na het verdict inleveren. Wie dat niet doet, riskeert geen boete, maar dat moet volgens politierechters en het BIVV dringend veranderen.