70 procent meer tegemoetkomingen voor personen met arbeidshandicap dan vijf jaar geleden

BELGA
Steeds meer mensen met een arbeidshandicap krijgen een tegemoetkoming voor de aanpassing van hun arbeidsgereedschap of hun kledij. In 2017 werden 427 tegemoetkomingen goedgekeurd, een stijging met 72 procent tegenover in 2012. Toen werden maar 248 aanvragen goedgekeurd. Dat blijkt uit cijfers die N-VA-parlementslid Sabine Vermeulen heeft opgevraagd bij Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). 

Mensen met een arbeidshandicap kunnen ondersteuning vragen om hun job uit te oefenen. Het gaat om zogenaamde bijzondere tewerkstellingsondersteunende maatregelen (BTOM). Die maatregelen moeten ervoor zorgen dat mensen met een arbeidshandicap vlot kunnen functioneren op de werkvloer. De Vlaamse overheid vergoedt arbeidspostaanpassingen (aan de werkgever), verplaatsingskosten en aangepast gereedschap en kledij (voor de werknemer).

Uit cijfers die Vlaams parlementslid Sabine Vermeulen (N-VA) heeft opgevraagd bij Vlaams minister van Werk Philippe Muyters blijkt dat steeds meer tegemoetkomingen worden goedgekeurd. Het aantal goedgekeurde tussenkomsten stijgt jaar na jaar en piekte in 2017 op 427.

De tegemoetkoming dekt het verschil in de kosten van aangepast gereedschap en kledij voor een persoon met een arbeidshandicap , ten opzichte van de kosten voor een valide werknemer. In de praktijk komt het erop neer dat VDAB voor het overgrote deel van de aanvragen het totale bedrag van de aanpassing op zich neemt.

De VDAB betaalde in 2017 in totaal 616.792 euro aan tussenkomsten voor arbeidsgereedschap en -kledij en 269.397 euro aan tussenkomsten voor arbeidspostaanpassingen. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marc Baeyens

    Vroeger was het huilen met de pet op. Wie wilde werken met een handicap werd prompt naar huis gestuurd.