7 jaar cel voor koppel na laffe diefstallen: nepverpleegster leidt bejaarden af, echtgenoot rooft serviceflat leeg

De slachtoffers van de nepverpleegster. De verdachte zelf kwam niet opdagen in de rechtbank.
Marc De Roeck De slachtoffers van de nepverpleegster. De verdachte zelf kwam niet opdagen in de rechtbank.
Een nepverpleegster en haar (ex-)man zijn veroordeeld tot 7 jaar cel voor het beroven van dertien bewoners van serviceflats. Twee handlangers van het koppel krijgen 4 en 5 jaar cel. De slachtoffers, waarvan de oudste 96 jaar is, zijn vooral kwaad dat hun rustige, oude dag door de dievenbende is afgepakt.

De bende bestond uit vier Roma-zigeuners uit Nederland. De 31-jarige Ruschka K. deed zich voor als verpleegster en kwam ongevraagd op bezoek bij bewoners van serviceflats. De bende sloeg tussen juni en oktober 2017 zeker toe in Brecht, Wommelgem, Beveren, Sint-Niklaas, Veerle-Laakdal, Geel, Waasmunster, Kapellen en Kontich.

De werkwijze van de bende was altijd dezelfde. Die nepverpleegster kwam bij de bejaarde in haar serviceflat binnen, bijvoorbeeld om haar voeten te verzorgen. De bejaarde had dan wel een vaste pedicure, maar de vrouw wilde van geen wijken weten en trok haar mee naar de badkamer voor een voetbadje. De deur van de badkamer ging op slot, de kraan werd wagenwijd opengezet. Alles om maar lawaai te maken zodat moeder niet kon horen hoe de andere bendeleden haar kamer doorzochten.

De verpleegster vertrok na een tijdje. Terug uit de badkamer stelde de bejaarde vast dat haar geld en haar juwelen gestolen waren.

Emotionele schade

De slachtoffers getuigden vooral over de emotionele weerslag van de diefstal. Zo was Betty (96) uit een serviceflat in Veerle-Laakdal zelf met haar dochter naar de rechtbank gekomen om te vertellen hoeveel slapeloze nachten zij sinds die laffe diefstal al had beleefd.

Maria (87) uit een serviceflat in Beveren vond nog het ergste dat ook de juwelen van haar nicht waren gestolen. Die had zij enkele dagen voor de diefstal in bewaring genomen omdat de nicht op reis vertrok.

Nepverpleegster Ruscha K. daagde niet op voor haar proces. De rechtbank sprak haar onmiddellijk aanhouding uit. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Brigitte Hendrickx

  Ook mijn moeder was slachtoffer van deze bende. Buiten een gouden ring (die ze aanhad en met grote emotionele waarde) was er niks te stelen, maar de psychologische impact was des te groter! Je moet echt een slecht karakter hebben om weerloze hoogbejaarden te bestelen zonder scrupules! Het vogeltje is gaan vliegen... voorarrest had inderdaad een veel betere optie geweest!

 • Danny Holdensrath

  Eindelijk toch eens een serieuze strafmaat.

 • julien van laer

  15 jaar was beter.

 • Sylke Buysse

  "Nepverpleegster Ruscha K. daagde niet op voor haar proces." Zoals gewoonlijk.....Misscxhien moet men ECHT es beginnen overwegen om dit soort rovers effectief in voor-arrest te plaatsen in plaats van ze te laten lopen en een half jaar later (....) te "verwachten" in de rechtszaal......Komaan zeg....!