7 botsingen, 30 voertuigen: ellende op E40 richting Brussel. En ook twee crashes met vrachtwagens

Spillebeen/Belga/Eeckhout
De E40 richting Brussel was deze voormiddag lange tijd volledig afgesloten door zeven (!) ongevallen tussen Nevele en Drongen, over een afstand van één kilometer. Daarbij waren 30 voertuigen betrokken. Het verkeer moest de snelweg verlaten in Nevele. Twee inzittenden raakten gewond. Omstreeks 13 uur werd de E40 in Drongen weer opengesteld. Ondertussen gebeurde op de E40 richting Brussel in Aalter echter een nieuw ongeval met twee vrachtwagens. Om de ellende in het Gentse compleet te maken, botsten kort voor de middag nog twee vrachtwagens op de R4 in Oostakker.

"Over een afstand van één kilometer hebben op zeven locaties botsingen plaatsgevonden", aldus Peter Bruyninckx van het Verkeerscentrum. "De incidenten hebben tot zware hinder geleid, met files tot anderhalf uur en een kijkfile richting de kust."

Laaghangende zon

De wegpolitie meldt dat er in totaal 30 voertuigen betrokken waren bij botsingen op zeven verschillende locaties. "Het gaat niet om één grote kettingsbotsing. De eerste meldingen gebeurden rond 8.50 uur", zegt een woordvoerster van de federale politie. "We vermoeden dat de zware regenval en laaghangende zon aan de basis liggen. Er zijn twee gekwetsten maar die verkeren niet in levensgevaar. De MUG-helikopter werd wel ingezet omwille van de omvang van de ongevallen."

Vrachtwagens botsen in Aalter
De incidenten hebben tot zware hinder geleid, met files tot anderhalf uur en een kijkfile richting de kust. Om iets voor 12 uur werd de weg weer vrijgemaakt. "Jammer gebeurde er, eveneens op de E40 richting Brussel, in Aalter ondertussen nog een ongeval", zegt Peter Bruynickx. Twee vrachtwagens botsten er op elkaar. Door de klap vloog een van de twee trucks in de gracht. De andere vrachtwagen werd links achteraan open gereten. Beide bestuurders liepen verwondingen op. Het ongeval veroorzaakte richting Brussel alweer immense hinder. Voor de takeling moesten twee rijstroken afgesloten worden omdat er een hoogtewerker aan te pas kwam. Omstreeks 15 uur was de baan vrijgemaakt.

In Aalter belandde een vrachtwagen in de berm. Om hem te takelen, werd een hoogtewerker ingeschakeld.
Jurgen Eeckhout In Aalter belandde een vrachtwagen in de berm. Om hem te takelen, werd een hoogtewerker ingeschakeld.

Ook zware crash op R4

Kort voor de middag nam de verkeersellende in het Gentse bovendien nog meer toe. Op de John Kennedylaan in Oostakker gebeurde een zwaar ongeval. Aan de Eurosilos wilde een Poolse chauffeur een U-turn maken aan het knooppunt met de R4. Een vrachtwagen van afvalverwerkend bedrijf Van Gansewinkel kon de truck niet meer ontwijken en ramde hem vol in de flank. Beide chauffeurs raakten gewond en moesten naar het ziekenhuis. De verkeershinder op de R4 en de John Kennedylaan was enorm. Omstreeks 13 uur was de weg er vrijgemaakt.

Door de omvang van de ongevallen, werd ook een MUG-helikopter ingezet.
Wouter Spillebeen Door de omvang van de ongevallen, werd ook een MUG-helikopter ingezet.
Kort voor de middag botsten op de R4 ook nog eens twee vrachtwagens.
Jurgen Eeckhout Kort voor de middag botsten op de R4 ook nog eens twee vrachtwagens.
James Arthur
belga
belga
belga
belga
belga
Wouter Spillebeen
Wouter Spillebeen94 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rik van dijck

  toch weer allemaal '' dikke bakke " op het linkse baanvak ( zonder commentaar te geven op de chauffeurs !)

 • stijn rogiers

  Teveel afritten zorgt voor stress en links aanhouden met als gevolg geen afstand houden

 • Peter Nols

  Door de schuld van een handvol nitwits die een paar minuten denken te kunnen uitwinnen staan er duizenden uren aan te schuiven, als de max snelheid naar 90km zou worden teruggebracht, ondersteund met trajectcontrole, dan zouden we op een doordeweekse dag vlugger ter bestemming zijn.

 • Marjolein Freys

  Met zen allen op zoek naar een andere auto

 • Werner Vandenbussche

  "Ik heb een hekel aan bumperklevers, ik had er laatst weer ééntje voor me zitten" (Toon Hermans)