7,5 jaar cel, 50 jaar rijverbod en 60.400 euro boete: maar rechter moet wegpiraat na 2 maanden voorlopig vrijlaten

Een archiefbeeld van Benjamin D. in de politierechtbank van Dendermonde.
Geert De Rycke Een archiefbeeld van Benjamin D. in de politierechtbank van Dendermonde.
De man die in totaal 7,5 jaar cel kreeg en een rijverbod van vijftig jaar, is opnieuw vrijgelaten na amper twee maanden gevangenisstraf. Dat heeft VTM NIEUWS vernomen. De man had gevraagd om voorlopig vrij te komen in afwachting van hoger beroep. De rechter kon niet anders dan daarop in te gaan, omdat de wet veranderd is.

De wegpiraat moest zich op 19 januari 2018 voor de Dendermondse rechtbank verantwoorden voor verschillende verkeersinbreuken. De man werd drie keer dronken achter het stuur betrapt in slechts vier weken tijd en lapte daarbij ook zowat alle andere verkeersregels aan zijn laars.

De man was zelf niet aanwezig op de politierechtbank en werd na zijn vonnis meteen geseind. Midden februari gaf hij zich uiteindelijk vrijwillig aan bij de politie in Antwerpen. Hij zat sindsdien in de cel, maar de rechter besloot nu om hem vrij te laten.

“Mijn cliënt heeft tegen die zware veroordeling hoger beroep aangetekend en gevraagd aan de rechter in beroep om hem in afwachting van zijn proces in vrijheid te stellen. En het hof van beroep is daarop ingegaan, zodat de man op dit moment in vrijheid is”, zegt zijn advocaat aan VTM NIEUWS.

Nieuwe wetgeving

De man werd door politierechter Peter D’Hondt tot maar liefst 7,5 jaar cel veroordeeld, de zwaarste straf die D'Hondt ooit uitsprak. Het gaat om drie verschillende overtredingen, met telkens een straf van 2,5 jaar. 

Op het moment dat de straf werd uitgesproken, kon dat leiden tot een onmiddellijke aanhouding. Nu is de wet echter veranderd en kan iemand maar vanaf drie jaar effectieve celstraf meteen worden opgesloten. De rechter in beroep moest daarom ingaan op de eis om hem vrij te laten in afwachting van zijn proces.

Advocaat Platteau vindt dat de man wel erg zwaar werd gestraft. "Vijf keer rijden zonder rijbewijs levert vijf keer 2,5 jaar cel op", aldus Platteau, die de vergelijking maakt met andere misdrijven. "Wie vijf keer steelt krijgt één straf. Die man is ontzettend zwaar gestraft. De harde repressie is niet goed."

Enkele weken na zijn veroordelingen werd de man zelfs nog eens veroordeeld tot 4,5 jaar cel voor andere feiten. 
156 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Oxygene Surviver

  Die man is gewoon een gevaar voor de maatschappij èn zichzelf eens hij achter het stuur zit !! Een auto is een moordwapen als je er onverantwoordelijk mee omgaat zoals die kerel. Hij is dus een moordenaar !! Dat valt niet te vergelijken met stelen !

 • ETIENNE BOECKX

  Hopelijk rijd hij nu niemand dood !! Rijbewijs of niet

 • Dirk Van Den Bossche

  Plateau wil hem vrijspreken omdat hij nog een chauffeur zoekt voor Gysbrecht als die vrij komt

 • William Van Den Berghe

  Weeral een wet die op niks trekt 8 Men is vergeten om er in te vermelden dat opgetelde afzonderlijke straffen die de drie jaar overschrijden ook van toepassing zijn. Klungelaars !

 • gustaaf guldentops

  ik denk dat als 3x veroordeelt wordt dat 2.5x3=7.5 jaar is dus als je eerste straf hebt uitgezeten begint ge aan nr2 toch niet moeilijk,dacht ik,nietwaar dus,maar wat verwachten wij van onze onbenullen van politici.