680.000 Vlamingen (één op de tien) onder armoededrempel

Archiefbeeld van voedselbedeling in Lebbeke.
Copyright : Geert De Rycke Archiefbeeld van voedselbedeling in Lebbeke.
Eén Vlaming op de tien of ongeveer 680.000 mensen leefden in 2018 onder de armoededrempel en liepen bijgevolg risico op armoede. Dat blijkt uit cijfers van Statistiek Vlaanderen.

De Belgische armoededrempel lag in 2018 voor een alleenstaande op 1.187 euro per maand, voor een gezin met 2 volwassenen en 2 kinderen op 2.493 euro per maand.

De armoedecijfers in Vlaanderen zijn de voorbije jaren min of meer stabiel gebleven. In vergelijking met de rest van België scoort Vlaanderen beter. Als het aantal mensen onder de armoededrempel in Vlaanderen in 2018 tien procent bedroeg, was dat voor Wallonië 22 procent. In Brussel leeft zelfs één op de drie onder de armoedegrens. Voor heel België is dat 16 procent of bijna één Belg op de zes.

Voorts leefde in 2018 twee procent van de Vlamingen of ongeveer 130.000 mensen in een huishouden in ernstige materiële deprivatie. Het gaat om huishoudens die omwille van financiële redenen een aantal basisitems moeten missen (zoals een wasmachine, een auto of degelijke verwarming) of een aantal zaken niet kunnen doen, zoals een week op vakantie gaan, rekeningen op tijd betalen of een onverwachte uitgave kunnen doen. Ook dat cijfer is de laatste jaren stabiel.

Werk

In 2018 leefde ook 7 procent van de Vlamingen (ongeveer 330.000 mensen) tot 60 jaar in een huishouden met zeer lage werkintensiteit. Het gaat om huishoudens waar door de volwassenen niet of slechts beperkt wordt gewerkt. Dat is het laagste cijfer sinds 2004. Tussen 2014 en 2018 is het aandeel Vlamingen in een huishouden met zeer lage werkintensiteit gedaald van 10 tot 7 procent.

Wie?

Vooral eenoudergezinnen (28 procent van de personen onder de armoedegrens), werklozen (37 procent) en huurders (26 procent) lopen meer risico op armoede. Bij de ouderen is het armoederisico opvallend verbeterd: waar in 2006 het armoederisico bij 65-plussers 23 procent bedroeg, is dat in 2018 gedaald tot 15 procent.

“Stijging met 40.000 armen”

Volgens Komafmetarmoede, de gezamenlijke campagne van alle armoedeorganisaties, verbergen de percentages een andere realiteit. Met name dat er de voorbije twee jaar zowat 40.000 mensen in armoede zijn bijgekomen in Vlaanderen.

Jongeren onder de 15 jaar - bij wie het armoedepercentage 14 procent bedraagt-, éénoudergezinnen, werklozen en huurders zijn meer getroffen dan vroeger, aldus komafmetarmoede. De campagne bepleit in het bijzonder een verhoging van de kinderbijslag in de strijd tegen armoede.
38 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Ooijen

  Graag hoor ik nu een reactie van Homans. En probeer niet nog eens met de cijfers van 2014 af te komen hé.

 • Jean Timmermans

  Gino Denil, geloof je echt dat het goed gaat met de Belgische economie ? Ik denk dat je het artikel van de tijd eens moet lezen. Zoeken kan via google op de titel : België scoort bar slecht op economisch beleid. We staan er helemaal niet goed voor tenzij je Belgie met IT of FR wil vergelijken.

 • Jean Timmermans

  Gino Denil, leg dan eens uit hoe dat het komt dat onze staatsschuld blijft groeien terwijl er in NL en DE overschotten zijn ? Wij zullen zwaar moeten besparen (+ 10 miljard) om kunnen te voldoen aan de Europese normen. Ga me nu niet vertellen dat je dit alleen bij de werkende klasse en de werkgevers wil gaan halen he. In NL betalen ze serieus veel meer voor de ziekteverzekering, ligt het kindergeld op 1 derde vh Belgische, maar de lonen liggen er netto gezien 10 pct hoger. Besparen kan !!

 • Gino Denil

  We zijn economisch concurrentiëel, Jean Timmermans. De productiviteit per gewerkt uur ligt hier nog altijd hoger dan in de omringende landen. En sedert dat crisisjaar in 2008 werd elk jaar opnieuw een record gevestigd voor de export. Er is geen enkele reden om de sociale zekerheid af te bouwen, behalve nog meer cadeaus voor de aandeelhouders en de bedrijven.

 • Johan Van loocke

  Christian Alex, een auto en zeker buitenlandse reizen zijn wel luxe he, heb je niet nodig om te leven. Mijn vrouw en ik zijn beide arbeider, hebben een eigen huisje en 2 wagens ( ik werk in ploegen, zij vertrekt om 5u dus openbaar vervoer is geen optie). Wij geven echter niet om statussymbolen zoals dure merkkledij, dikke wagens ( we rijden met citroen en Hyundai) , verre reizen, de duurste smartphone ...