67 olympische zwembaden aan drinkwater lekken elke dag weg in Vlaanderen

Alle Vlaamse watermaatschappijen samen leverden vorig jaar zo'n 419,8 miljoen kubieke meter drinkwater aan het net. Naar schatting 61,4 miljoen kubieke meter daarvan ging verloren door lekken.
thinkstock Alle Vlaamse watermaatschappijen samen leverden vorig jaar zo'n 419,8 miljoen kubieke meter drinkwater aan het net. Naar schatting 61,4 miljoen kubieke meter daarvan ging verloren door lekken.
Zo'n 23,5 miljoen euro per jaar of 64.000 euro per dag. Dat is de kostprijs van de miljoenen liters drinkwater die in Vlaanderen verloren gaan door lekken. Voor het eerst heeft de WaterRegulator op vraag van Vlaams milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) die kostprijs berekend. De resultaten staan vandaag in Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen.

Alle Vlaamse watermaatschappijen samen leverden vorig jaar zo'n 419,8 miljoen kubieke meter drinkwater aan het net. Naar schatting 61,4 miljoen kubieke meter daarvan ging verloren door lekken. 

Per dag gaat het om 168 miljoen liter, of de inhoud van 67 olympische zwembaden, staat in de kranten. Het gaat enkel om waterverlies door lekken, in zowel de toevoer- en distributieleidingen, in de waterreservoirs of in de aftakking tot aan de watermeter. Het gaat dus niet om water dat verloren gaat door bijvoorbeeld bluswerken of bij het spoelen van de leidingen.

Actieplan

Het waterverlies is al jaren relatief stabiel. Bovendien doen de Vlaamse watermaatschappijen het in vergelijking met het buitenland niet eens zo slecht. Elke maatschappij heeft intussen ook een actieplan opgesteld om waterverlies te vermijden. Maar sommige parlementsleden zoals Rob Beenders van sp.a en Johan Danen van Groen willen inzetten op nog minder waterverlies. 
66 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bert Van Vaerenbergh

  Lekkende kranen in woningen worden weldegelijk geregistreerd, en worden sowieso betaald door de eigenaar. De bron van het kwaad begint al letterlijk aan de bron. Afvalwaterverbruik dat niet wordt geregistreerd bij de waterzuivering om belastingen te ontwijken... Oude waterleidingen die op papier “nieuw” worden... Privé zwembaden vullen via aftakkingen op het drinkwaternet via de brandweer die dan weer niet geregistreerd wordt...

 • robrecht Peeters

  een goede aanvulling van het grondwater...…..zeker deze zomer....de gevolgen van dedroogte zou misschien nog erger geweest zijn.....

 • Leo Peeters -Duym

  Mijn voorstel: 1. Lekkende kranen en wc-spoelbakken die blijven lopen, moeten op kosten van de huisbaas (wat ikzelf ben) hersteld worden (hij mag het ook zelf doen). - 2. In eigen woonst mag je om de drie jaar een loodgieter contacteren om lekkende kranen te voorzien van nieuwe dichtingen (geen vervanging kranen). De overheid betaalt 75% van het hele bedrag terug. - Kranen of (binnenwerk) wc-spoelbak kan je eenmalig laten vervangen. De overheid betaalt 75% van de werkuren terug.

 • Erik Varia

  Zo moeilijk kan het toch niet zijn om de lekken te lokaliseren. Dat ze een overheidsopdracht uitschrijven. Gegarandeerd komt er een oplossing uit de bus

 • Marc Van Den Berghe

  Dus, onze waterleidingen leiden aan het zelfde syndroom als ons belastinggeld bij onze regering.