646.000 Belgen leven in zware armoede

thinkstock
Het aantal Belgen dat de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen is vorig jaar licht afgenomen, tot zowat 646.000 of 5,8 procent van de bevolking. Een jaar eerder ging het nog om 5,9 procent, blijkt uit cijfers van Eurostat. Voor de hele EU gaat het voor 2015 om ruim 41 miljoen mensen, of 8,2 procent van de populatie. In 2014 was dat nog 9 procent.

Alleenstaanden met kinderen ten laste (17,3 procent) worden in Europa het zwaarst getroffen door ernstige armoede. Van alleenstaanden zonder kinderen ten laste kan ruim een op de tien (11 procent) de eindjes niet aan elkaar knopen. Bij koppels met kinderen gaat het om 8,3 procent, bij koppels zonder kinderen om 6 procent.

Onder zware armoede begrijpt Eurostat mensen die niet in staat zijn om hun facturen te betalen, hun woning normaal te verwarmen of een week vakantie te nemen.

Van de Europese landen waarvoor cijfers beschikbaar zijn, scoren Bulgarije, Roemenië en Griekenland het slechtst. De landen met de minste inwoners in armoede zijn Noorwegen, IJsland en Finland.