61 transmigranten opgepakt tijdens grote controleactie in West-Vlaanderen

Archiefbeeld van een actie tegen transmigranten. Afgelopen nacht zijn er opnieuw 61 transmigranten opgepakt op de toegangswegen richting Zeebrugge. Het resultaat van een tweede grootschalige gecoördineerde actie om de problematiek in te dijken.
Kristof Pieters Archiefbeeld van een actie tegen transmigranten. Afgelopen nacht zijn er opnieuw 61 transmigranten opgepakt op de toegangswegen richting Zeebrugge. Het resultaat van een tweede grootschalige gecoördineerde actie om de problematiek in te dijken.
Afgelopen nacht zijn bij een nieuwe grote controleactie in West-Vlaanderen 61 transmigranten opgepakt. “Vermoedelijk zijn er ook enkele mensensmokkelaars bij”, zegt gouverneur Carl Decaluwé.

In totaal werkten 150 politieagenten, zowel lokale als federale, mee aan de actie tegen transmigranten en mensensmokkelaars. Ook een helikopter en speurhonden werden ingezet. De politie controleerde alle toegangswegen naar de haven van Zeebrugge, in Veurne werden vrachtwagens en bestelwagens op de op- en afritten van de E40 gecontroleerd. Ook aan enkele grote tankstations en aan de grens met Frankrijk stond de politie op post.

De groep ingerekende transmigranten was heel divers. De politiediensten noteerden vijftien verschillende nationaliteiten. “Het gaat onder meer om Eritreeërs, Soedanezen, Koerden, mensen uit Algerije en Marokko”, legt gouverneur Decaluwé uit aan Radio 2 West-Vlaanderen.

Het vraagt veel mankracht om grote groepen staande te houden, dus heel wat migranten konden op de vlucht slaan

Capaciteit

Volgens de gouverneur hadden er meer mensen opgepakt kunnen worden, maar tientallen glipten door de mazen van het net door beperkte capaciteit. "Het vraagt veel mankracht om grote groepen staande te houden, dus heel wat migranten konden op de vlucht slaan", aldus Decaluwé. “Op het ogenblik dat men bezig is met mensen, ziet men nog andere groepen lopen."

Intussen zijn alle snelwegparkings in de provincie 's nachts gesloten. Volgens Decaluwé verplaatst het probleem zich gewoon. “Je kan de transmigranten niet wegtoveren, ze blijven komen. En zolang het niet aan de bron wordt aangepakt, moeten we ingrijpen. In het hele land moeten we dergelijke acties houden. Wij proberen alvast op een zo efficiënte manier tentenkampen in West-Vlaanderen te vermijden."

 "Er dringt zich ook een eerste evaluatie op. De federale regering heeft beslist om 300 extra plaatsen vrij te maken, dat moet nu zo snel mogelijk geconcretiseerd worden. Ook het vervoer naar het gesloten centrum voor illegalen Steenokkerzeel 127bis neemt heel wat tijd in beslag, dus ook dat moet geëvalueerd worden", aldus Decaluwé.

Archiefbeeld.
Kristof Pieters Archiefbeeld.51 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jeroen Van Simaeys

  @ luc van der veken, 6j in Uk gewoond, Id bestaat wel. Het is gewoon niet verplicht om je te legitimeren. Hoe denk je anders dat Engelsen hier geraken?

 • LUC VAN DER VEKEN

  @Marco Maerten, die willen hier niet zijn! Die willen naar UK omdat je daar géén ID kaart nodig hebt! Ëën voet aan land in UK en je bent er! Niemand in UK heeft een ID bewijs, bestaat daar niet! Britten hebben geen identiteitskaart. Zij hebben steeds een internationaal paspoort nodig om naar het buitenland te reizen.

 • Daisy Vanreet

  Dweilen met de kraan open noemt men dat. En dat is nog nooit zo duur geweest. Zet ze in gesloten centra tot ze zelf vragen om naar hun land terug te mogen keren.

 • Marco Maerten

  Fons,ik ben eerder voorstander van het systeem in Nederland dat veel meer succes heeft.Men vangt deze mensen op (want het zijn MENSEN) en praat met ieder van hen om zo een aangepaste begeleiding te geven naar integratie,werk oftewel tijdelijke opvang.Hier worden ze gewoon als wild opgejut zonder énige vorm van communicatie met deze mensen.

 • Walter De Vuyst

  Voor de zoveelste maal wil de West- Vlaamse zuurpruim Decaluwé de boel nog wat opjutten . Waarmee is die man eigenlijk bezig ? Met veel blabla in de media komen vertellen dat er weer een aantal transmigranten zijn opgepakt om later met hangende pootjes te verklaren dat de helft door de mazen van het net geglipt is . Laat deze mensen die niemand last berokkenen gewoon naar het V.K. gaan , Belgie is slechts een korte doorpassage .