600 vluchtelingen in Maximiliaanpark: Jambon kondigt politieacties aan

Vluchtelingen in het Maximiliaanpark.
BELGA Vluchtelingen in het Maximiliaanpark.
De politie zal de komende dagen acties ondernemen tegen de toevloed van migranten in de buurt van het Noordstation. Dat kondigde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon vandaag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken aan op vragen van Benoît Hellings (Ecolo), Wouter De Vriendt (Groen) en Monica De Coninck (sp.a). 

Gisterenavond werden er bij de voedselbedeling 600 vluchtelingen geteld tegen slechts 100 midden november, 250 midden december en 500 op nieuwjaarsdag.
Indien we een nieuwe jungle van Calais willen voorkomen, moeten we de toestand constant in de gaten houden, legde de minister uit. Een werkgroep evalueert de toestand op regelmatige basis. Wanneer een verhoging wordt vastgesteld, komt de politie tussen om te vermijden dat mensen zich in het Noordkwartier en meer in het bijzonder het Maximiliaanpark vestigen, voegde hij eraan toe.

Sceptische oppositie

"De komende dagen zijn nog acties voorzien", verklaarde hij. Die interventies hebben resultaten, zo moet blijken uit grafieken, die de minister verspreidde en waaruit een daling van het aantal Soedanezen dat sinds september werd opgepakt naar voren kwam. De oppositieleden reageerden sceptisch. "Het is niet uw beleid dat de daling van de opgepakte migranten verklaart, maar de duizenden burgers die hen een dak boven het hoofd bezorgen", zei Hellings.

Niet wachten

De minister werd in de commissie aan de tand gevoeld omwille van zijn uitspraken dat het aantal Soedanezen in de Noordwijk 'exponentieel' toegenomen was na de opschorting van de repatriëringen naar Soedan. Hij gaf vandaag toe dat hij dit niet wetenschappelijk kon bewijzen. "Maar ik ga niet wachten tot de situatie onomkeerbaar is om te reageren", voegde hij eraan toe.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon kondigde vandaag de maatregelen aan in de Kamercommissie.
Photo News Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon kondigde vandaag de maatregelen aan in de Kamercommissie.59 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Richard Kerkhofs

  'koen verheye' wilt terecht dat we "moeten ons ook aan de wet houden! (sic.)" Het is onwettelijk en een schending van artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens om iemand terug te sturen naar een land waar zelfs maar een risico is gefolterd te worden. Het aanzuigeffect is niet bewezen, zeker is het dat er geen exponentiele toename is. Bekijk de cijfers.

 • Jos Temmerman

  Dit is de verplichting van Europa ,maakt niet uit wie aan de macht is hier ,die smerige zakkenvullende politiekers uit Europa beslissen hierover.

 • Hendrik Goris

  Het zijn letterlijk GEEN ASIELZOEKERS, dus geen vluchtelingen, maar volksverhuizers. HET IS EEN VOLKSVERHUIZING te land, ter zee en in de lucht.

 • Hendrik Goris

  Wel Dewael, heb je nu nog bewijs nodig van het aanzuigeffect?

 • Guido De hornois

  Als het aan mij lag vandaag België uit naar een land waar het aangenamer leven is, om gezondheidsredenen is dit onmogelijk. Met lede ogen ook moet ik aanzien wat er van dit land geworden is waar het goed om leven was op allerlei gebied. Wat hier allemaal kan maakt een mens die het goed voor heeft radicaler zonder daarom racist te worden.