600 militairen voeren stormlanding uit op strand van Koksijde

Belgische militairen hebben vanmorgen een stormlanding uitgevoerd op het strand van Koksijde: ze oefenden hoe ze landgenoten moeten weghalen uit een crisisgebied. De laatste keer dat zo'n actie echt nodig was, is meer dan twintig jaar geleden, in Congo. Maar vandaag zijn er nieuwe dreigingen, zoals terreur.

Zeshonderd militairen van het Special Operations Regiment deden mee aan deze oefening. Ze testten verschillende procedures en technieken, om landgenoten te bevrijden in het buitenland, bijvoorbeeld bij een gijzeling. Daarvoor hadden ze rugzakken van zo'n 35 kilo bij.

De laatste échte operatie was in 1997 in Congo, na de staatsgreep van Laurent-Désiré Kabila, maar uiteindelijk moesten onze paracommando's toch niet ingrijpen. Meer dan twintig jaar later houdt ons leger vooral rekening met nieuwe dreigingen, zoals bijvoorbeeld terrorisme. 

VTM Nieuws6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido vermeyen

  Pootje baden stond niet in het contract...schadevergoeding volgt.

 • guy perain

  Grootste gevaar...ge ziet ze niet afkomen!!

 • johan janssen

  Toch altijd schitterende beelden wanneer je de paracommandos in actie ziet.

 • LUC SMEULDERS

  mooie oefening de negatieven zullen blij zijn dat ze er zijn en kunnen wat verwacht word zonder training kan dat niet !

 • Delhaye Gabriel

  Ja wat wil je onze commando’s moet toch een tonen dat ze uit een bootje kunnen springen en op het strand lopen proficiat Met het geld van de belasting betaler