Exclusief voor abonnees

6 op 10 jongeren geloven dat kerncentrales CO2 uitstoten: dit vinden experten

De klimaatactie van februari dit jaar.
Tim Dirven De klimaatactie van februari dit jaar.
Jongelui roepen spijbelend om meer klimaatactie, maar bij velen zitten er flinke gaten in de klimaatkennis. Dat toont een enquête bij ruim 3.000 leerlingen in de derde graad van het secundair. 87 procent begrijpt niet waardoor de opwarming wordt veroorzaakt.

De opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door het gat in de ozonlaag. De zeespiegelstijging door zware regenval. En steenkool is een hernieuwbare energiebron. Het zijn slechts een paar van de foute antwoorden die niet eens zo weinig leerlingen uit het vijfde en zesde middelbaar geven op vragen die peilen naar hun kennis over de klimaatverandering.

Dat toont een representatieve enquête bij 3.259 leerlingen uit de derde graad van het middelbaar onderwijs (aso, tso en bso) in zowel Vlaanderen, Brussel en Wallonië. De bevraging werd opgezet door de nationale lerarenorganisatie Oproep voor een Democratische School (OVDS), die ijvert voor gelijke onderwijskansen.

Door de acties van Anuna De Wever en co kan de indruk ontstaan dat jongeren meer dan ooit wakker liggen van de klimaatverandering. Maar hoe zit dat bij de grote meerderheid? En hoe staat het met de kennis over de opwarming bij de meeste tieners uit het secundair onderwijs?

Je hebt 10% van dit artikel gelezen

Word ook abonnee en kies hier je formule op maat

Mobiel

Mobiel

Onbeperkt toegang tot alle artikels op HLN.be en in de app. Stop wanneer je wil.

Digitaal

Digitaal

Elke dag de digitale versie van de krant en toegang tot alle artikels. Stop wanneer je wil.

Weekend + Digitaal

Weekend + Digitaal

Elke zaterdag de papieren weekendkrant in jouw bus en elke dag volledige digitale toegang. Stop wanneer je wil.

Compleet

Compleet

Elke dag de papieren krant in jouw bus en volledige digitale toegang. Stop wanneer je wil.

Eerste 4 weken GRATISNadien slechts €6,95 per 4 weken€ 0,00
Eerste maand GRATISNadien €12 per maand€ 0,00
Eerste maandNadien €16 per maand€ 10,00
Eerste maandNadien €21 per maand€ 15,00
Lees 4 weken gratisLees 1 maand gratisStart met lezenStart met lezen92 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Joris De Crom

  Joris De Crom, Voor de jongeren die denken dat een kerencentrale co en CO² uit stoot. Deze mogen nog enkel s' nachts hun gsm opladen met zonnen paneelen . En de klimaat betogers eerst een examen afleggen over energie opwekking, gebuisd niet gaan betogen en bij les volgen. Anouna mag eens berekennen hoeveel tot feul de zeilboot gaat gebreuken om naar zuid Amerika te varen, want enkel met zonnen energie gaan ze er niet komen om genoeg water te maken en frigo's te laten draaien om vers voedsel

 • Ronny Ooijen

  Jo Hendrik, laten we dan 1 van de 10000 lekkende vaten die in Dessel op een opslagruimte wachten bij u in de living plaatsen. Zo gaat men namelijk in België met laagradioactief afval om. Gelieve over 300 jaar te checken of de radioactieve straling gehalveerd is. Bij ontginning van Uranium blijft veel radioactief afval en de verzuurde modder achter. Bij ontginning, verwerking en transport komt veel CO2 vrij. Proper?

 • Jo Hendrik

  Kernenergie is de zuiverste énergie en met lagere CO2 uitstoot dan zonnepanelen

 • Emiel Vandeplas

  Bewijs van kwaliteit opleiding en ook opleiders !

 • Guy Snoeckx

  Waarom eigenlijk denken velen hier dat degenen die 'niet goed in de les opgelet hebben" ook degenen zijn die op de klimaat-barricades staan? Makkelijk toch om iedereen over dezelfde kam te scheren.