59 miljoen euro om kiezer te lokken

En N-VA mag grootste budget uitgeven

De hele kiescampagne mag maximaal 59 miljoen euro kosten.
ThinkStock De hele kiescampagne mag maximaal 59 miljoen euro kosten.
Overmorgen begint de politieke sperperiode en dat betekent dat partijen niet meer mogen uitgeven wat ze willen. De hele kiescampagne mag maximaal 59 miljoen euro kosten. N-VA mag met 6,6 miljoen euro het diepst in de buidel tasten.

Vier maanden voor de verkiezingen van 26 mei wordt de campagne van de politieke partijen aan banden gelegd. De partijen moeten opletten wat ze op de kiezer loslaten - zo zijn gratis gadgets en radiospotjes uit den boze - en ook het prijskaartje is gelimiteerd. Tot 59 miljoen euro, becijferde onderzoekscentrum VIVES aan de KU Leuven. N-VA kan de duurste campagne voeren, CD&V mag 5,2 miljoen euro opmaken en PvdA/PTB staat op de derde plaats met een budget van goed 5 miljoen euro. De maximumfactuur is verschillend voor elke partij, omdat het bedrag wordt bepaald door het aantal parlementsleden en de grootte van de kieskring waar ze opkomt.

De verwachte uitgaven van de belangrijkste Vlaamse partijen.
hln/rv De verwachte uitgaven van de belangrijkste Vlaamse partijen.

Dat wil niet zeggen dat de partijen die topbedragen ook tot op de euro opsouperen. In 2014 spendeerden alle partijen samen iets meer dan de helft (54,3%) van het toegestane bedrag. "Technisch is het moeilijk om exact te weten wat je mag uitgeven, waardoor elke partij wat marge voorziet", legt onderzoeker Bart Maddens uit.

Op basis van die gegevens berekenden de politicologen ook hoeveel de partijen effectief zullen uitgeven. "N-VA voert dan met 5,9 miljoen euro ook effectief de duurste verkiezingscampagne. CD&V en Open Vld gaan de strijd op centrumrechts aan met een budget van ongeveer 4 miljoen euro. PvdA/PTB geeft met 390.000 euro véél minder uit dan ze mag." De communisten hebben dan ook geen 5 miljoen euro in kas. De meeste andere partijen hebben wel genoeg financiële ademruimte.
152 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Ooijen

  Jens van den Broeck, de overheidsbijdrage (ons belastinggeld) voor N(V)-Blabla is 13,7 miljoen euro. Hun inkomsten uit beleggingen en verhuur van een deel van het hoofdkantoor bedragen 1,6 miljoen euro. Christian Mommaerts, partijdotaties zijn ingevoerd in 1989. De Federale Regering Martens 8 (1988-1991) had toen de volgende meerderheidspartijen CVP/PSC, SP/PS en ...tada... VU.

 • Christian Mommaerts

  en dan wordt er nog niet gesproken over de partij dotaties,in de jaren 60 hadden we maar een 15 tal ministers welke konden stelen,nu in 2019 kent er bijna niemand meer het juiste getal gereglementeerde dieven,en wat te zeggen over hun oprot premies,ge houd het niet voor mogelijk

 • Jens van den Broeck

  N-VA heeft gelukkig nog belegd. Hun kapitaal komt voornamelijk van banken i.p.v. belastingbetalers. Open VLD daarentegen...

 • Peter Haerens

  Dat bedrag komt neer op 5,20 € per Belg. Een dikke twintig euro per doorsnee gezin. Onder dwang ons ontstolen, puur om te verkwanselen aan reclame voor mensen die het helemaal niet nodig hebben. Ik kan me echt heel wat betere bestedingswijzen indenken.

 • Eddy DESMET

  Hopelijk laat de modale burger zich niet nogmaals grondig beetnemen door N-VA : van de beloftes blijft immers bitter weinig over … En … geld mag niet de drijfveer zijn. N-VA heeft voldoende duidelijk bewezen dat het patronaat op de eerste plaats komt. De arbeidende klasse is compleet ondergeschikt. Of : de macht van het geld !