54 procent van alle Vlaamse parlementsleden is nieuwkomer

Photo News
Bijna twee weken na de verkiezingen is nu definitief duidelijk wie er in het Vlaams parlement zal zetelen. 67 van de 124 parlementsleden zijn nieuw.

Op 26 mei 2019 werden er liefst 67 nieuwe leden voor het Vlaams parlement verkozen, zeggen de diensten van het parlement in een persbericht. Dat is 54 procent van het totaal aantal Vlaamse volksvertegenwoordigers. Van de 67 zijn er 34 vrouwen en 33 mannen.

43 van hen nemen voor het eerst een parlementair mandaat op. Vijf nieuwe leden hebben vroeger al een mandaat in het Vlaams Parlement uitgeoefend, dertien zaten al eens in de Kamer of het Brussels Parlement en zes leden zijn momenteel lid van de Vlaamse Regering.

Om hen voor te bereiden op hun nieuwe mandaat en werkomgeving, organiseert het Vlaams Parlement een welkomstdag op woensdag 12 juni.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Vandenheede

  De sociale zekerheid en pensioenen zij niet meer betaalbaar, we moeten langer werken,maar voor die veel te grote lonen en premies hebben ze wel geld. Hoelang gaan we dat nog tolereren,dat kan zo niet verder.

 • Gino Vandenheede

  Aan 6000€ netto in het privé moet je directeur van een groot bedrijf zijn om dat te verdienen. Zij moeten daar 2 dagen in de week voor naar het parlement,maar ze gaan er keihard voor werken zeggen ze,beschaamd zijn ze niet. In het privé zijn er mensen die 5 dagen in de week aan de lopendeband staan en ze houden nog geen 1500€ netto over. Die 6000€ is pure diefstal van een land met miljarden schulden,als ze de helft krijgen is dat nog vet betaald.

 • gina duribreux

  moet dat met zoveel voor klein Vlaanderen en dan nogmaals voor Belgie kan niet op wat nog allemaal Paris doe het met 1burgemeester dan hebben we nog Koninghuis die veel te veel kost en Belgie moet nog 11miljair euro vinden en dit allemaal zonder schaamte gelieve jullie werk doen

 • Jarek CZERWICE

  Probeer eens een bedrijf te laten draaien met 50% nieuwe medewerkers en ondertussen ontslag vergoeding te betalen voor degene die ontslagen zijn. Binnen de korste keren ben je bankroet. Oei, maar dat is Vlaanderen al, want er zijn nog de lijken die in de kasten zaten.

 • Edmond Dillien

  Dat wil dus zeggen dat we denkelijk nog 2 jaar met dubbele kosten zitten, de ene helft uittredingsvergoeding en de andere opwarmingsstage, ik zou graag het volledige bedrag van de parlementaire stoelendans in gans België eens ergens lezen, ik denk dat we plat achterover gaan, dat gaat minstens 20 miljoen kosten en ik denk dat het er nog ver over gaat gaan.