53 ton explosieven op Saudische schepen geladen in Antwerpen

EPA
Tussen januari 2018 en juni 2019 zijn in de haven van Antwerpen 53.418 kilo explosieven aan boord geladen van Saudische schepen. Dat blijkt uit documenten van het Havenbedrijf Antwerpen die Knack en Le Soir konden inkijken op basis van de wet op de openbaarheid van bestuur.

In januari 2018 pikte het schip Bahri Tabuk - van de Saudische rederij Bahri - in Antwerpen 409 kilo slaghoedjes en 28.600 kilo rookzwak buskruit op. Precies een jaar later ging het om 6.162 kilo brandmunitie en 4.416 kilo patronen voor wapens. 

Een ander schip van Bahri, de Hofuf, werd in december 2018 beladen met 4.525 kilo patronen voor wapens. En in mei 2019 haalde een derde schip, de Yanbu, in Antwerpen nog eens 9.306 kilo patronen voor wapens op. Kort daarna, in juni 2019, trok de Raad van State de vergunningen van de Waalse wapenproducenten FN Herstal en CMI Defence in om nog militaire goederen naar Saudi-Arabië te exporteren. 

Schending VN-Wapenhandelverdrag

Hans Lammerant van vzw Vredesactie wijst in Knack op de verantwoordelijkheid van de Belgische douane: "Door de goederen te laten passeren, schendt België zijn verplichtingen rond het VN-Wapenhandelverdrag, dat sinds 2014 van kracht is. Saudi-Arabië is immers betrokken bij de oorlog in Jemen en de VN-Mensenrechtenraad wijst op zware schendingen van het internationaal humanitair recht." 

Verder blijkt uit de documenten van het Havenbedrijf dat de Antwerpse haven voor de Saudi's ook een belangrijke doorvoerplek is voor explosieven. In april, juni en oktober 2018 legden twee Bahri-schepen (de Jazan en de Jeddah) er aan met opgeteld liefst 95.752 kilo wapenpatronen, rookzwak buskruit en brandmunitie aan boord. Vanuit Antwerpen zetten de schepen verder koers naar het Suezkanaal en de Verenigde Arabische Emiraten.

Meer transparantie nodig

Amnesty International pleit in een persbericht voor meer Waalse transparantie en betere Vlaamse controle op doorvoer. De berichtgeving “doet opnieuw ernstige vragen rijzen over de export van Waalse wapens naar landen die zich schuldig maken aan ernstige schendingen van de mensenrechten en het internationaal humanitair recht”, klinkt het.

De Waalse overheid moet volgens Amnesty meer transparant zijn over de wapenuitvoer. De organisatie vraagt om een maandelijkse rapportering aan het Waals parlement (in plaats van de beloofde driemaandelijkse) en wijst erop dat het jaarrapport over wapenexport voor het jaar 2018 nog altijd niet gepubliceerd is.

Wat Vlaanderen betreft, is er niet genoeg controle op wapentransfers, zegt Amnesty ook. “Amnesty had bij de herziening van het Vlaamse wapendecreet in 2016-2017 gewaarschuwd dat een groot deel van de doorvoer aan de controle van de Vlaamse autoriteiten zou ontsnappen, en dat blijkt nu”, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen. Hij vraagt het decreet te herzien en minstens een meldingsplicht in te voeren voor alle doorvoer.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • leppens victor

  En hoeveel ton is er langs Zeebrugge buitengegaan? mvg.

 • Gerard Braeckmans

  Johan Billizt, ik wist niet dat het geregionaliseerd was, sorry daarvoor.

 • marc van cauter

  Weten dit al jaren zeker dat wallonie alle oorlogen in de ganse wereld bevoorraadt Is hun enige bron van inkomsten maar geen kat die die moordenaars ter verantwoording roept , alle Politici zitten in hetzelfde schuitje ; centen enkel tellen en veel show

 • Norbert Bauwens

  Daar krijgen we één dezer dagen wel enkele kilokes van terug ergens verstopt in een rugzak. Die Saoedi's worden niet alleen rijk van de olie maar ook van de wapenhandel.

 • Don Tessers

  Lijkt toch een zaak van de overheid opdracht geven aan douane om alles tegen te houden?