500 manifestanten betogen in Brussel tegen politiegeweld

Op de internationale dag van de strijd tegen politiegeweld hebben 500 mensen, vooral jongeren, zich in Brussel verzameld om er te protesteren tegen politiegeweld in België. De organisatoren, Jeunes Organisés et Combatifs en de Coordination des sans-papiers de Belgique, wilden bij deze zesde editie van de mars de nadruk leggen op geweld tegen vreemdelingen zonder papieren.

De betoging begon aan het Brusselse Noordstation en trok daarna in stoet naar het Luxemburgplein. Onderweg groeide het aantal betogers naar een totaal van 500 personen, deelt de politie Brussel Hoofdstad Elsene mee.

Dictatoriaal gedrag

Sinds de aanslagen in België vinden de manifestanten dat het politiegeweld en hun "dictatoriale gedrag" steeds in omvang toeneemt. Naast de bescherming voor vreemdelingen zonder papieren pleiten ze voor een strenger toezicht op die draconische en soms racistische maatregelen. Bovendien zien ze ook het leger liefst verdwijnen uit het straatbeeld.

"Dit repressieve beleid waar we onder lijden, wordt gebruikt om het onvermogen van onze beleidsleiders te verbergen om te beantwoorden aan de echte oorzaken van onze onveiligheid. We krijgen het gevoel dat de staat een oorlog voert tegen zijn eigen volk", vertelt Jihad van Jeunes Organisés et Combatifs.

De betoging verliep zonder problemen en werd bijgewoond door verschillende vakbonden en organisaties als Jeunes FGTB, Jeunes CSC, Ecolo J of Ligue des droits de l'homme.