500.000 euro dwangsom als VB-uitgeverij Egmont geweerd wordt op Boekenbeurs

Boekenbeurs editie 2015.
belga Boekenbeurs editie 2015.
Uitgeverij Egmont, die onder meer werken van Vlaams Belang-politici publiceert, moet een stand op de Boekenbeurs krijgen op straffe van een dwangsom van 500.000 euro. Dat heeft de rechter in Antwerpen dinsdag beslist.

Organisator Boek.be overtreedt volgens de rechtbank de antidiscriminatiewet door de deelname van de uitgeverij aan de beurs systematisch te weigeren. 

Uitgeverij Egmont wilde al herhaaldelijk deelnemen aan de Boekenbeurs, maar kreeg telkens het deksel op de neus. Ook de aanvraag voor de editie van 2017 werd geweigerd. Boek.be gaf als reden dat Egmont geen lid is van de Groep Algemene Uitgevers (GAU).

De GAU had de lidmaatschapsaanvraag van Egmont geweigerd, omdat de doelstelling en de publicaties van de uitgeverij, die de politieke lijn van Vlaams Belang weerspiegelen, niet stroken met haar statuten. Een andere uitgeverij, die zich eerder met de linkse zijde van het politieke spectrum identificeert, werd wel aanvaard en kreeg zonder probleem een stand op de Boekenbeurs.

Ook voor niet-leden

Uitgeverij Egmont zag daarin een "politieke boycot" en trok samen met auteurs en Vlaams Belang-politici Barbara Pas en Gerolf Annemans naar de rechtbank. Ze beriepen zich op de antidiscriminatiewet om een stand op de Boekenbeurs te eisen.

De rechtbank oordeelde dat Boek.be zich niet kan verschuilen achter het argument dat Egmont geen lid is van de GAU. "Het reglement van de Boekenbeurs staat immers uitdrukkelijk toe dat ook niet-leden een stand kunnen krijgen."

Ook de andere argumenten van Boek.be om Uitgeverij Egmont te weigeren - zoals mogelijk negatieve reacties van de andere standhouders en het publiek - werden van tafel geveegd. De rechtbank besloot dat de uitgeverij inderdaad "ongelijk behandeld werd omwille van een politieke overtuiging" en dat die ongelijkheid dient te stoppen.

Uitgeverij Egmont en de werken van Barbara Pas en Gerolf Annemans moeten bijgevolg worden toegelaten tot de Boekenbeurs. En niet alleen dit jaar, maar ook de volgende jaren. Als Boek.be zich daar niet aan houdt, moet het een dwangsom van 500.000 euro betalen per beurs.

De vordering van Egmont tegen de GAU werd ongegrond verklaard. De GAU beriep zich op de vrijheid van vereniging om het lidmaatschap van Egmont te weigeren en dat is volgens de rechtbank ook haar goed recht, aangezien het lidmaatschap niet bepalend is voor deelname aan de Boekenbeurs.

"Gezond verstand"

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken reageerde tevreden na de uitspraak. "Gezond verstand zegeviert. Het is niet meer dan normaal dat politici die boeken uitgeven op de Boekenbeurs mogen staan. De organisatoren verweten Uitgeverij Egmont dat zij discriminatie zou propageren, maar nu heeft de rechtbank duidelijk gezegd dat Boek.be zelf de antidiscriminatiewet overtreedt en dat Egmont een uitgeverij is zoals alle anderen en bijgevolg ook zoals alle anderen behandeld dient te worden."

VB-voorzitter Tom Van Grieken.
belga VB-voorzitter Tom Van Grieken.

Vonnis respecteren

Boek.be zal naar eigen zeggen het vonnis van de rechtbank respecteren dat hen verplicht om Uitgeverij Egmont dit jaar een stand op de Boekenbeurs te geven. Er zal wel beroep worden aangetekend, maar dat werkt niet opschortend. "Wij delen de mening van de rechtbank niet", stelt Boek.be vanavond. "Het is de eerste keer in 81 jaar dat alle regels voor het standhoudersschap overboord worden gegooid. Naar onze mening zonder geldige reden."

"Ten gronde is Egmont geen uitgeverij", gaat Boek.be verder. "Het is een politiek instrument dat boeken drukt. Haar maatschappelijke zetel is dezelfde als die van het Vlaams Belang. De facto wordt vandaag een vzw, direct afhankelijk van een politieke partij, toegelaten tot de Boekenbeurs. Dat kan naar onze mening niet de bedoeling zijn." Uitgeverij Egmont kon in het verleden trouwens wel aanwezig zijn via boekverdelers of -handelaars, klinkt het. "Boeken van alle soorten, voor elke leeftijd en van alle inhoudelijke strekkingen zijn welkom", concludeert Boek.be.
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • emilyeh

  De rechter heeft hier vermoedelijk geoordeeld dat het niet in regel is met de democratie en het privilege van de vrije meningsuiting. Moest hij over "gezond verstand" hebben moeten oordelen, bestaat de kans dat men een ander vonnis zou verkregen hebben. En moest uitschot zoals dat van het Vlaams Belang beseffen hoe pijnlijk het wel niet is dat er in hun ideale wereld zelf geen plaats is voor zulke democratie, we zouden in een haast perfecte wereld leven.

 • Daniel Meuleman

  Eindelijk eens een eerlijk vonnis. Het heeft lang geduurd maar soms bestaat gerechtigheid nog in België.

 • M B

  Het diaboliseren van het VB wordt meer en meer afgestoten door niet-traditioneel denkenden.

 • Wybo

  De zich democratisch wanenden van het "Cordon Discriminatoir" zullen iets anders moeten verzinnen ter politiek-correct ontaarde boycot !

 • roland peeters

  Eindelijk heeft een rechter zich durven uitspreken !