5 jaar belastingvermindering voor wie leegstaand huis sloopt en vervangt

ID / Photo Agency
Wie een leegstaand pand sloopt en vervangt door nieuwbouw, zal vijf jaar lang een vrijstelling van de onroerende voorheffing krijgen. Hetzelfde geldt voor wie boven een leegstaande winkel gaat wonen of een winkel omvormt tot een woning. Dat staat in het decreet fiscale rationalisatie dat het Vlaams Parlement vandaag heeft goedgekeurd. Alleen oppositiepartij sp.a onthield zich bij de stemming. 

Het decreet moet zorgen voor een rationalisering van de fiscale gunstmaatregelen. "Fiscaliteit moet je gebruiken om te sturen, zoals we hier doen om leegstand aan te pakken", zegt Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld).

De tekst vereenvoudigt, actualiseert en schrapt een reeks fiscale gunstmaatregelen. Zo wordt een vrijstelling van verkeersbelasting voor vrachtwagens en bestelwagens van landbouwers die werden ingeschreven vóór 1 juli 1965 geschrapt omdat die maatregel geen nut meer heeft.

De belangrijkste aanpassingen dienen om leegstand aan te pakken. Wie een ongeschikt pand sloopt en vervangt door nieuwbouw, betaalt vijf jaar geen onroerende voorheffing. 

Om leegstand bij winkels te verminderen krijgt ook wie een leegstaande winkel in winkelarm gebied ombouwt tot woning vijf jaar vrijstelling van de onroerende voorheffing. Een dergelijke vrijstelling bestond vroeger al, maar gold slechts drie jaar en de voorwaarden waren zo streng dat bijna niemand in aanmerking kwam.
Zowel de vrijstelling voor sloop en heropbouw als die voor leegstaande winkels, treedt in werking vanaf aanslagjaar 2019. De inkomsten die de gemeenten mislopen door de vrijstelling zal Vlaanderen compenseren. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  kent ge het bestek om gewoon al maar een muurka te laten slopen ? Dat is voor mij al 5 maanden pensioen aub ...

 • Ronny Van de Wal

  Gentrificatie. Niet meer of niet minder.Het aantrekken van kapitaalkrachtige nieuwe bewoners/gebruikers en de daarmee gepaard gaande verdrijving van de lagere klassen uit het stadsdeel.

 • Sobek Wessels

  Alle weeral een cadeau voor de welgestelden !! De gewone mensen moeten telkens de broeksriem bij spannen en de Rijken die krijgen de ene Gift na de andere en weten niet meer wat ze moeten doen met al die miljoenen op hun rekeningen in belasting paradijzen !! Ja blijf maar stemmen op de Trado partijen en zeker op de Liberale partijen !!

 • Danny Govaerts

  Er staat Turnhout een hele straat van 1 eigenaar te wachten om afgebroken te worden en vervangen. Zo wel winkels als huizen. Ze krijgen geen vergunning van de stad,,wat gaan ze hier vanuit de regering tegen in brengen. Hier willen ze al jaren nieuwbouw maar mogen niet het project van't stad heeft voorrang..

 • Paul Boutsen

  Goed nieuws voor de bouwpromotoren...en Tommelein zijn beste vrienden.